Inspiratie

Een weekend lang WJD@Home voor meer dan honderd jongeren

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 22 april 2022

Foto: Ramon Mangold

Jongeren gaan samen op weg naar de WJD 2023 in Lissabon

Honderd deelnemers uit verschillende bisdommen en enkele tientallen mensen leiding nemen op vrijdagavond 29 april de veerboot van Holwerd naar Ameland. Daar zullen ze een weekend lang deelnemen aan de WJD@Home. De landelijke jongerenactiviteit wordt georganiseerd onder de vlag van Jong Katholiek.

De WJD@Home zijn de perfecte opstap naar de WJD in 2023 in Portugal. Deelnemers maken er nieuwe vrienden of zien oude bekenden weer. Er is een catechese van de bisschoppen, er zijn eucharistievieringen, een avond van barmhartigheid en het programma heeft allerlei inhoudelijke en creatieve workshops.

Op zondagochtend komt de mediaviering op NPO2 live vanuit de Sint-Clemenskerk op Ameland. Daaraan voorafgaand zijn twee deelnemers te gast in het Geloofsgesprek bij Leo Fijen: Mariogenia Navarro uit Den Haag en Sander Verschuur, priester in Dordrecht. Zij vertellen wat ze beleven bij de WJD en hoe belangrijk het is om leeftijdgenoten te ontmoeten met wie je over het geloof kunt praten.

De WJD@Home hebben als thema: sta op en kom in beweging. In het Geloofsgesprek vertellen Mariogenia en Sander hoe zij dat doen. Sander: “De WJD@Home zijn de Wereldjongerendagen in het klein. Het is een voorbereiding om met elkaar echt in beweging te komen richting 2023 Lissabon. Het is gewoon heel goed als jongeren elkaar motiveren en inspireren. Je bent in je parochie vaak met een klein clubje jongeren en wanneer je elkaar dan zo ontmoet gebeurt er iets. Dan ontsteekt er een vlam. Met elkaar merk je dat de Heilige Geest je in beweging brengt.”

Mariogenia Navarro komt uit Den Haag en is in haar parochie onder meer actief bij het Willibrordkamp, het zomerkamp voor kinderen uit de Schilderswijk. “Aan het eind van de week zijn ze heel moe, maar willen ze niet naar huis. Omdat ze echt vrienden hebben gemaakt, meer hebben geleerd over het geloof en zich lekker voelen. Ze maken plezier en als leiding kun je naar hen luisteren als ze vertellen over dingen die ze meemaken. Dan kun je proberen het goede mee te geven: het voorbeeld van Jezus, dat we ons naar Hem en God de Vader mogen richten, dat we de Heilige Geest kunnen vragen om hulp en kracht, zodat wij lastige momenten door kunnen komen en kracht krijgen om moeilijke situaties aan te pakken.”

Zoals de kinderen zich kunnen optrekken tijdens het zomerkamp, zo heeft Mariogenia sinds 2013 de WJD als “oplaadpunt”. “Vooral in de coronaperiode heb ik het echt gemist dat je niet met leeftijdsgenoten in gesprek kon gaan over dingen, hun voorbeelden kon horen en hun adviezen. Ja, ik zie heel erg uit naar de WJD.” De eerste WJD van Sander waren in 2005. “Het was een geweldige ervaring”, zegt hij daarover. Daarna ging hij meehelpen met het organiseren van WJD-reizen vanuit het bisdom. “We moeten in beweging komen. Je kunt geen christen zijn in je eentje.”

Drie bisschoppen zijn er dit weekend bij: bisschop Van den Hout van Groningen-Leeuwarden, bisschop Van den Hende van Rotterdam en bisschop Mutsaerts die hulpbisschop is van Den Bosch en referent voor jongeren in de bisschoppenconferentie.

Wie de WJD@Home op afstand wil volgen kan:

Voor jongeren die mee wilden naar de WJD@Home maar verhinderd zijn, zijn er nog enkele online momenten waaraan ze kunnen deelnemen, zoals de catechese en een workshop.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven