Inspiratie

Emeriti bezoeken Mariatentoonstelling

Door: Bisdom maandag 17 juli 2017

Vespers in de Sint Catharinakathedraal in Utrecht

Emeriti bezoeken de Mariatentoonstelling in het Catharijneconvent in Utrecht

Emeriti (priesters en diakens) van Bisdom Rotterdam komen op uitnodiging van Mgr. Van den Hende donderdag 13 juli naar het Catharijneconvent in Utrecht. Het is een dag van ontmoeting met elkaar en met de bisschop rond de tentoonstelling over Maria.

“Het was een feestelijk weerzien van elkaar als collega’s en oudgedienden”, vertelt emeritus pastoor Theo van Steekelenburg, “eenmaal in het Catharijneconvent, waar zich nog andere collega’s aansloten van verder uit het land, kon de bisschop ons rond feestelijke tafels begroeten: bijna vijfentwintig man.”

De ontmoeting is georganiseerd in het verlengde van het zestigjarig jubileum van Bisdom Rotterdam afgelopen jaar: “Velen van ons hebben in die zestig jaar dat het Bisdom bestaat, de hitte van de dag meegedragen, ten dienste van de kerk. Het was een aantrekkelijk idee om met ‘rustende’ - maar niet zelden actieve - ambtsdragers elkaar te ontmoeten rond de tentoonstelling over Maria.” 

We werden weer reis- en tafelgenoten, zoals we dat eigenlijk heel ons leven van jongs af aan al waren.

Gidsen van het Catharijneconvent leiden de emeriti in kleine groepen rond. Pastoor Van Steekelenburg: “De deskundige gidsen deden voor ons, theologisch geschoolde mensen, toch maar mooi een boekje open over de Moeder Gods. Vooral kregen wij oog voor het verschil tussen de oosterse iconografie en die van het westen, en het verschil in de uitbeelding van Maria in de periode van vóór en ná het concilie van Trente.”

Na afloop van de rondleiding bidden de emeriti samen met de bisschop de vespers in de kathedraal van het Aartsbisdom. Samen nuttigen ze de maaltijd: “We werden weer reis- en tafelgenoten, zoals we dat eigenlijk heel ons leven van jongs af aan al waren. Bij een goed glas en fijne gerechten kwamen de vele verhalen los van ons gedeelde verleden. Het was wel anders dan in de seminarierefter, toch was er die vertrouwdheid. Het was voor ons een betekenisvolle dag.” 

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven