Inspiratie

Eucharistische aanbidding in de kathedraal van Rotterdam

Door: Bisdom Rotterdam dinsdag 15 oktober 2019

Foto: Ramon Mangold

De kathedraal is open voor gebed op doordeweekse dagen van 9.30 uur tot 20.00 uur

Op vrijdag 12 oktober vond in het bisdomhuis een ontmoeting plaats van de bisschop met een aantal kernvrijwilligers van de eucharistische aanbidding in de kathedraal. Iedere doordeweekse dag wordt om 9.30 uur de eucharistie gevierd in de kathedraal. Aansluitend aan de ochtendmis opent de celebrant in de dagkapel het tabernakel en wordt het heilig sacrament in de monstrans uitgesteld. Na de bewieroking van het allerheiligste door de celebrant, zingt men drie coupletten van het ‘Adoro te devote’. Op deze wijze begint van maandag tot en met vrijdag de aanbidding van de Heer in het heilig sacrament, die voortduurt tot 20.00 uur in de avond.

Vijf kernvrijwilligers (twee Nederlandse vrouwen, en drie vrouwen met respectievelijk een Kaapverdiaanse, Kroatische en Peruaanse achtergrond) verzorgen de coördinatie van de eucharistische aanbidding. Ieder van hen zorgt één dag in de week dat op basis van een rooster gedurende die dag steeds bidders bij het heilig sacrament aanwezig zijn.

De vaste groep mensen die doorheen de week voor de eucharistische aanbidding beschikbaar is, bestaat uit ruim veertig personen die afkomstig zijn uit heel Rotterdam en omgeving. In de loop van de week bezoeken talloze andere mensen de dagkapel om een moment te bidden bij het heilig Sacrament.

In de ontmoeting met bisschop Van den Hende bespraken de kernvrijwilligers drie activiteiten die in het kader van de eucharistische aanbidding in de eerste helft van 2020 in de kathedraal van Rotterdam worden georganiseerd.

  1. Zaterdag 1 februari 2020: eucharistieviering en catechese ter bezinning en bevordering van de eucharistische aanbidding
  2. Vrijdag 20 maart 2020 - zaterdag 21 maart 2020: “24 uur voor de Heer” (op initiatief van paus Franciscus, zie: Misericordiae Vultus nr. 17)
  3. Zondag 19 april 2020: zondag van de Goddelijke Barmhartigheid met eucharistie, aanbidding en biecht

Paus Johannes Paulus II schreef in de encycliek Ecclesia de Eucharistia (2003) over de eucharistische aanbidding: “Als het christendom zich in onze tijd moet onderscheiden, met name in de ‘vaardigheid van het bidden’, hoe zou men dan geen nieuwe behoefte kunnen voelen om lang te blijven in geestelijk gesprek, in stille aanbidding, in een houding van liefde, vóór Christus die aanwezig is in het Allerheiligst Sacrament? Hoe dikwijls, dierbare broeders en zusters, heb ik dit ervaren en heb ik hieruit kracht, troost en steun gevonden!”

De dagkapel waar de eucharistische aanbidding van maandag tot en met vrijdag plaatsvindt, is bereikbaar via Robert Fruinstraat 40, aan de achterzijde van de kathedraal.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven