Inspiratie

Expertmeeting: Waardig ouder worden

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 15 november 2018

Wederkerigheid en van betekenis kunnen zijn voor anderen bevordert het gevoel van waardigheid

Wat kan spiritualiteit aan waardig ouder worden bijdragen? Die vraag stond centraal tijdens de expertmeeting voor geestelijk verzorgers op donderdag 18 oktober. Emile Boleij, bisschoppelijk gedelegeerde voor de zorg, deelde tijdens deze ontmoeting de bevindingen die hij opdeed tijdens het sabbatverlof dat hij dit jaar had.

Het onderwerp van dit sabbatverlof was ‘spiritualiteit van het ouder worden’ met als vraag: wat kan spiritualiteit aan waardigheid bijdragen? De bisschoppelijk gedelegeerde voor de zorg verrichtte een literatuurstudie en hield interviews. Uit de presentatie van de bevindingen en ook uit het open gesprek tijdens de expertmeeting blijkt dat mensen van betekenis willen blijven tot het einde toe, en dat het accent van eigen plannen en getallen meer en meer plaatsmaakt voor het meeleven met belangrijke anderen. Emile Boleij: “Mensen worden als het ware uit het eigen centrum gehaald en richten zich meer op de verbondenheid met anderen. Soms vertaalt zich dat in een opdracht. Bijvoorbeeld om te bidden voor anderen, omdat zij weinig tijd hiervoor hebben.”

“Wederkerigheid en van betekenis kunnen zijn voor anderen bevordert het gevoel van waardigheid”, benadrukt hij. Verder zijn een zinvolle tijdsbesteding van passie tot tijdverdrijf belangrijk om waardigheid te kunnen behouden. Emile Boleij: “Spiritualiteit van het ouder worden als ‘staan in het einde’ en los zijn van plannen en getallen kan een andere kijk geven op het leven, waarin mensen meer en meer terugblikken op het leven en het leven meer en meer in zijn geheel kunnen overzien. Het kan het besef doen groeien dat men een bepaalde taak had en heeft in het leven en als deel van een groter geheel zijn leven heeft geleefd. Dat besef maakt waardigheid intrinsiek, dat we allen geschapen zijn naar Gods beeld en gelijkenis.”

(Fotocredit: Cycling without age)

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven