Inspiratie

FOTOVERSLAG Bisschop bezoekt met pelgrims Kevelaer

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 02 september 2022

Foto: Bisdom Rotterdam

Onder meer pelgrimages naar Maria bedevaartsoorden konden weer doorgaan

Dit jaar zijn verschillende bedevaarten weer opgestart. Lange tijd maakten coronamaatregelen gezamenlijke pelgrimages onmogelijk. Maar dit jaar kunnen bedevaarten weer worden gehouden. In het bisdom Rotterdam vond op 9 juli de Nationale Bedevaart Brielle plaats onder grote belangstelling. En vanuit het bisdom reisden groepen naar belangrijke Maria bedevaartsoorden.

Het Banneux Comité van het bisdom Rotterdam reisde dit voorjaar in mei met twee bussen en in totaal negentig personen naar het Belgische Banneux voor een bezoek aan Maria, de Maagd der Armen. Dit najaar wordt nog een bedevaart gehouden naar Banneux, van 7 tot 11 oktober. Ook het Maria bedevaartsoord Kevelear mocht weer pelgrims uit het bisdom Rotterdam verwelkomen. De Westlandse Bedevaarten reisde dit voorjaar met veertig pelgrims naar Kevelaer. In augustus volgde de Broederschap van Onze Lieve Vrouw van Kevelaer uit Gouda met ruim tachtig pelgrims. En de Haagse Bedevaarten doet Kevelaer dit jaar drie keer aan, naast andere bestemmingen.

Op dinsdag 30 augustus trok bisschop Van den Hende in Kevelaer op met pelgrims van de bedevaart vanuit parochies in het Groene Hart. Ongeveer honderd bedevaartgangers maakten een driedaagse bedevaart naar Kevelaer. De dinsdag stond in het teken van een boeteviering, het bidden van de kruisweg en een eucharistieviering ’s avonds in de Mariabasiliek.

In zijn homilie staat de bisschop stil bij de indrukken die de pelgrims opdeden bij het bidden van de kruisweg. “Jezus is onschuldig en wordt als een misdadiger veroordeeld. Hij wordt bespot en vernederd, terwijl hij zijn kruis draagt”, zegt de bisschop. “Maar Jezus' liefde overheerst, ook als Hij aan het kruis hangt en bidt: vergeef hun, want ze weten niet wat ze doen.” De bisschop preekt over de liefde van Christus en over de trouw van Maria en haar geloof in de liefde van haar Zoon. “De liefde van God is groot”, zegt hij, “terwijl onze liefde toch heel vaak tekortschiet, soms uit eigenliefde, soms uit verbittering, soms uit angst of eenzaamheid.”

“Wij hebben Gods liefde nodig, maar ook de wereld heeft Gods liefde nodig”, vervolgt de bisschop en hij benadrukt het belang van het op bedevaart gaan. “Het is goed dat wij hier zijn. We kunnen hier met elkaar spreken en bidden tot de Heer en zijn moeder Maria vragen om haar voorspraak. We kunnen onze zonden belijden en ook laten merken hoe moeilijk het soms is in ons leven en in het leven van onze naaste. Want op bedevaart gaan betekent niet dat je de werkelijkheid thuis laat, niet meer denkt aan je zorgen, pijn en verdriet, maar dat je juist hier in deze plaats, waar Maria zo dicht bij ons is, opnieuw mag beseffen hoe belangrijk de liefde van God is in ons hart”, zegt de bisschop. “Mogen wij als leerlingen van de Heer zoveel kracht krijgen dat we altijd trouw blijven aan de weg van zijn liefde en dat we onze teleurstelling, strijd en eenzaamheid weer te boven komen en weten: de Heer houdt ons vast. En met Maria mogen wij zijn liefde te verspreiden in wat we doen en wat we zeggen.”

  • Bekijk het fotoverslag van de bedevaart in Kevelaer op 30 augustus, klik op de foto voor een vergroting en op de pijltjes

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven