Inspiratie

FOTOVERSLAG ‘Lourdes aan de Maas’: Ziekenzegening met Lourdeswater

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 10 april 2024

Foto’s: Bisdom Rotterdam

Op 10 april was er rond de relieken van Bernadette speciaal een middag met ziekenzegening

Voor hen die ziek zijn, moeten leven met een beperking of kwetsbaar zijn door ouderdom is op bedevaart gaan vaak een bron van troost en bemoediging. Helaas is het voor deze groep vaak moeilijker om ver te reizen. Daarom was er in de kathedraal in Rotterdam op woensdagmiddag 10 april speciaal een middag met een eucharistieviering en ziekenzegening. Rond de relieken van Bernadette.

Vicaris-generaal Lex van Deelen was hoofdcelebrant in de eucharistieviering. “Het was een hele mooie viering met op deze gewone doordeweekse woensdagmiddag bijna driehonderd mensen”, vertelt hij na afloop. “Het was een bijzondere ervaring voor ieder die erbij was. Er zijn kleine flesjes met Lourdeswater uitgereikt. Daar was veel belangstelling voor. De viering was een bron van inspiratie. Zo heb ik het zelf ook ervaren als voorganger.”

“Het mooiste in deze eucharistieviering was de ziekenzegening, zowel het gebed voor de zieken als de zegen, de besprenkeling met het Lourdeswater. De viering heeft veel indruk gemaakt op de mensen. Ik sprak na afloop van de mis onder meer nog een mevrouw die me vertelde dat ze kanker heeft en me vroeg om haar te zegenen. De Kerk bekommert zich om de zieken, omdat Jezus zelf dat deed. Jezus heeft zich steeds bekommerd om mensen in nood.”

“We zijn nu in de paastijd en het is bijzonder dat we deze viering juist in de paastijd mochten hebben. Het licht van Pasen, het licht van Christus trekt met ons mee en is een bron van kracht en steun en troost. Het is heel bijzonder om daar woorden aan te kunnen geven in de liturgie en samen de eucharistie te mogen vieren. Maria heeft het licht gedragen. Ze heeft Jezus in haar schoot gedragen, opgevoed en is trouw gebleven tot het kruis aan toe. En Bernadette, zij heeft het zelf nooit gezocht of gewild in haar bescheidenheid, maar zij is samen met Lourdes een bron van licht geworden. Niet voor niets is de lichtprocessie in Lourdes altijd een hoogtepunt voor mensen tijdens een bedevaart.”

Emile Boleij is bisschoppelijk gedelegeerde voor het categoriaal pastoraat. Hij verstuurde namens het bisdom de uitnodiging voor deze middag aan verpleeg- en verzorgingshuizen. “Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk Maria is voor mensen. Vaak ben ik met cliënten mee geweest in de meimaand naar Mariabedevaartplaatsen. En ik heb ook mensen op het vliegveld in Eindhoven uitgezwaaid bij hun vertrek naar Lourdes. Mensen komen daar stralend van terug en kijken er vervolgens weer maanden naar uit.”

“Vicaris-generaal Van Deelen noemde Rotterdam vandaag bij de viering ‘Lourdes aan de Maas’. Met de reliek van Bernadette, het water uit Lourdes en de rots komt Lourdes naar ons toe. Dat is echt heel bijzonder. En het is nog eens extra bijzonder voor de mensen die de reis naar Lourdes niet meer kunnen maken. Mensen vinden in Lourdes troost en bemoediging en ervaren dat ze niet alleen zijn met hun ziekte en hun beperking.”

Het R.K. Zorgcentrum Roomburgh uit Leiden was met een aantal bewoners naar de eucharistieviering gekomen. “Zij kwamen naar Rotterdam met een kleine bus”, vertelt Emile Boleij. “In het zorgcentrum zelf was er nog een collega die met bewoners naar de livestream van de viering heeft gekeken. Voor hen zijn ook nog extra flesjes Lourdeswater meegegeven.” Emile Boleij spreekt van een “indrukwekkende mis”. En zegt: “Helemaal prachtig was het slotlied dat spontaan werd ingezet: Te Lourdes op de bergen. Dat maakte het helemaal compleet.”

Ziekenzegening

Laat ons bidden,
Heer onze God, geboren uit de maagd Maria hebt Gij hebt uw Zoon in deze wereld gezonden.
Hij is weldoende rondgegaan,
gaf vele zieken nieuwe levenskracht, nieuw leven,
en in het duister dat een mensenleven soms kent bracht hij Licht.

Zegen allen die ziek zijn,
zegen allen die de broosheid en de kwetsbaarheid van het mensen bestaan ervaren,
laat het licht van uw zegen schijnen in het duister dat een mens soms overvalt.
Doe lichten over ons allen uw Aangezicht.

Wij vragen het u op voorspraak van de heilige maagd Maria,
en van de heilige Bernadette van Soubirous,
door Christus onze Heer.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven