Inspiratie

"Gaat niet het kruis van de Heer het hele jaar met ons mee?"

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 03 mei 2019

Witte Donderdag en The Passion

Op donderdag 18 april werd voorafgaand aan The Passion de eucharistieviering van Witte Donderdag gevierd in de H. Antoniuskerk in Dordrecht. Mgr. Van den Hende was hoofdcelebrant en preekte over het laatste avondmaal van Jezus met zijn leerlingen in Jeruzalem, waar “de spanning voelbaar is op de vooravond van zijn lijden; het uur van de Heer is gekomen” (cf Joh. 31, 1).

“Misschien zien we onze eigen levensweg niet als een kruisweg”, preekte de bisschop, “maar ook daar zijn er momenten waarop je aan de grond genageld kunt staan, waarop je pijn lijdt, teleurstellingen meemaakt, en ziekte en lijden je treffen. En wat denk je van ons geloof? Gaat niet dat kruis van de Heer het hele jaar met ons mee? En die knieval van de Heer bij het laatste avondmaal, wordt die niet ook onze knieval steeds opnieuw als we ons klein maken voor Hem?”

“We mogen vanavond in de liturgie van Witte Donderdag ook voeten wassen, niet als kopie van de voetwassing door de Heer, maar wel om te beseffen dat naast de eucharistie en het priesterschap de voetwassing ons is gegeven om steeds opnieuw die knieval te maken in Jezus’ naam. Waar we buigen in de eucharistie voor het Lichaam een Bloed van Christus, daar buigen we ook als Hij ons vraagt elkaar de voeten te wassen en de minste te zijn. Daar is ook het woord van Jezus van toepassing: ‘wat je aan de minsten der Mijnen hebt gedaan, heb je aan Mij gedaan’ (Mt. 25, 40). Gaan we daarvoor nu Jezus zegt: ‘doe gij evenzo’ (cf Joh. 13, 15)?”

“Staan we ervoor open, om ons hele leven in het licht te zien van de kruisweg met de Heer? Dan pas kunnen we met heel ons hart ook ons lijden, onze teleurstelling, onze angst verbinden met zijn overwinning van Pasen. Met zijn overwinning en zijn vrede en toekomst. En zo zijn Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Pasen geen wereldvreemde vieringen, maar als één doorlopende liturgieviering verbonden met ons dagelijks leven als leerlingen van de Heer, geworteld in zijn nabijheid en in ons vertrouwen op zijn heilsplan. Mogen we zo vanavond vieren, ons klein maken met en voor de Heer en het steeds weer inoefenen om met heel ons hart Hem toe te behoren en vanuit zijn gezindheid te denken, te leven en te kiezen en uiteindelijk ook met de Heer te sterven, in de hoop op de verrijzenis.”

Klik op de foto voor meer afbeeldingen.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven