Inspiratie

Geloof in de duisternis: Kerstlichtjesavond begraafplaats St. Laurentius

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 27 december 2018

Tijdens de gebedsviering werden ook traditionele en sfeervolle kerstliederen gezongen.

Gebedsviering op de R.-K. Begraafplaats St. Laurentius met Mgr. Van den Hende en plebaan Chris Bergs

In de aanloop naar Kerstmis organiseert de R.-K. Begraafplaats en Crematorium St. Laurentius traditiegetrouw de kerstlichtjesavond. Mgr. Van den Hende en plebaan Chris Bergs leiden de korte gebedsviering deze avond, waarop wordt gebeden voor de overledenen. “We ontsteken het licht van het geloof in de duisternis van verdriet om de mensen van wie we afscheid hebben moeten nemen”, vertelt plebaan Bergs.

De hele avond is de begraafplaats open en bezoeken mensen de graven van hun dierbaren. Voor de gebedsviering verzamelen zich bijna 200 mensen in en om de kapel. “Op Allerzielen komen mensen om te bidden voor overledenen. Maar ook vandaag zijn we bijeen om te bidden voor onze dierbaren nu wij op weg gaan naar het feest van de geboorte van de Heer en we bidden met de nabestaanden die zich meer eenzaam voelen nu het Kerst wordt”, vertelt Mgr. Van den Hende. Toen Jezus geboren werd, was er geen plaats voor Hem in de herberg. En de mensen die het eerst kwamen kijken, waren de herders. Juist die herders, die vanwege hun werk met de nek werden aangekeken, waren de eersten die Jezus bezochten. Mgr. Van den Hende: “We mogen in die traditie staan. Of we nu hoog op de maatschappelijke ladder staan, of niet. De Heer kent ons allemaal. Hij reikt ons de hand en maakt de liefde van God kenbaar. Want wie Jezus ziet, ziet de Vader.”

“Als wij de vrede van de Heer omarmen, is dat niet alleen dat we iets van Hem krijgen, maar ook iets dat we in zijn Naam mogen geven.”

“Te midden van de duisternis mogen we de liefde van God blijven verkondigen”, preekt de bisschop. “In de kilheid die we ervaren, mogen we de warmte van Gods boodschap aannemen. Dat neemt onze tranen niet weg, maar door alles heen mogen we ons vasthouden aan de Heer die liefde is. Hij is nabij en we zijn geen nummer voor Hem. We mogen ons hart voor Hem openen en tot Hem bidden.”

“Als wij de vrede van de Heer omarmen, is dat niet alleen dat we iets van Hem krijgen, maar ook iets dat we in zijn Naam mogen geven. Als wij zijn liefde delen, blijft dat niet zonder vrucht.” De bisschop verwijst naar de wereldwijd meer dan zestig miljoen vluchtelingen waaronder veel kwetsbare kinderen, en naar onze eigen directe omgeving. “De Heer zegt: vertrouw maar op Mij, geef ruimte aan mijn vrede en liefde. Mogen we zo ons hart en onze gedachten bij God in bescherming geven en met Hem open staan voor wat blijvend is: vergevingsgezindheid, langzaam zijn met een oordeel vellen, elkaar bemoedigen en in het goede bevestigen.”

De hele avond nog is er een levende kerststal op de begraafplaats, worden lichtjes verkocht om op de graven van dierbaren te plaatsen, en is er in de ontmoetingsruimte bij de begraafplaats een hapje en een drankje, terwijl een zandtekenaar het kerstverhaal uitbeeldt.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven