Inspiratie

Geloofsgesprek met pastoor Glas: “Gebed doet veel met mensen”

Door: Bisdom woensdag 09 mei 2018

Beeld uit de uitzending van KRO-NCRV.

Geloofsgesprek over de kracht van gebed en over Maria

“Hoe ervaar ik dat God tot mij spreekt? Dat is als ik ineens een oplossing heb voor een vraag of een probleem waar ik mee zit, of als ik ineens een stuk rust voel.” Op zondag 6 mei vertelt pastoor Jack Glas aan Leo Fijen in het Geloofsgesprek hoe belangrijk gebed is. “Toen ik de keuze aan het maken was om priester te worden heeft bijvoorbeeld de aanbidding van het Allerheiligste voor mij een grote rol gespeeld.”

Gebed is het thema van dit Geloofsgesprek dat is opgenomen in het diocesane Jaar van Gebed. Vanwege de start van de meimaand vertelt pastoor Glas ook over de bijzondere betekenis van Maria. “Ik ben pastoor van een grote federatie met een maximale afstand van 40 minuten rijden. Dus ik zit vaak lang genoeg in de auto om even de rozenkrans te bidden in de vorm van een tientje. Dat is denk ik het gebed dat ik het meeste bid.” Pastoor Glas spreekt over de overgave van Maria: “We leven in een wereld waarin gezegd wordt dat je assertief moet zijn, voor jezelf op moet komen, vooral de regie in handen moet hebben. Maar Maria zegt: Mij geschiede naar uw woord. En ze gaat die weg. Ze zegt ‘ja’ en speelt zo een belangrijke rol in het heilsplan van God. Dat is heel bijzonder.”

“Je kunt het niet wetenschappelijk onderbouwen, maar ik denk dat de wereld er heel veel aan heeft en dat er heel wat gebeurt in het gebed.”

Je bidden kan in de loop van de tijd veranderen. “Ik heb tijden gehad dat ik iedere dag de rozenkrans bad. Die bid ik nog steeds met enige regelmaat. Maar momenteel bid ik ook veel met de gebedsapp ‘Bidden Onderweg’.” Aan sommige gebedsvormen moet je soms ook wennen, legt Jack Glas uit. “Ik heb zelf in het begin erg moeten wennen aan de aanbidding, maar ik ben dat heel erg gaan waarderen.”

“Ja, ik heb wel moeten leren om me in het gebed over te geven. Bij een uur aanbidding denk je natuurlijk continu: ik moet dit nog doen en dat nog doen. Dat heb ik nog steeds. Ik denk dat iedereen dat wel heeft. Dan is het zaak om daar doorheen te gaan en op een gegeven moment aan de andere kant van die worsteling uit te komen. Want dan kan er iets gaan gebeuren.”

“Waarom de wereld gebed nodig heeft? Die vraag wordt veel gesteld. Je kunt het natuurlijk niet wetenschappelijk onderbouwen, maar ik denk dat de wereld er heel veel aan heeft en dat er heel wat gebeurt in het gebed. Er zijn natuurlijk vreselijke dingen in de wereld en mensen zeggen: heeft God dit nou gewild? Nee, dat denk ik ook niet. Maar ik denk dat de wereld er zonder gebed heel anders uit zou zien. Het gebed doet iets met de mensen die bidden, maar ook met de wereld en de manier waarop God daarmee om kan gaan.”

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven