Hoe ga je om met het woord dat je hoort? (WJD)
image

Foto: Ramon Mangold

"Als we luisteren naar Jezus en horen met ons hart, zal het woord dat Hij spreekt goede vruchten voortbrengen." Dit zegt rector Norbert Schnell tijdens de homilie op woensdagmorgen. De jongeren vieren in de Schützengel Kirche naast het seminarie de eucharistie en ontbijten daarna samen. De ochtend en middag zijn verder vrij voor wandelen, zwemmen, ontspanning.

De eucharistieviering in de ochtend wijst vooruit naar de 'Avond van Barmhartigheid', waarmee de dag afgesloten wordt. "In de Kerk spreken we vaak met beelden. Vandaag klinkt een mooi kort verhaal over de zaaier die zaait (Mt. 13, 1-9)," preekt rector Schnell. "In de Schrift weten we: de zaaier is God. God spreekt zijn woord en het zaad valt op de bodem. Die bodem zijn wij, jullie, ik, de bisschop. Jezus zegt ons dat de mate, waarin we luisteren naar het woord en het al dan niet opnemen, maakt dat het vruchtbaar zal zijn of niet."

"Hoe ga je om met het woord dat je hoort?" vraagt rector Schnell en hij verwijst naar het bezoek dat de jongeren brachten aan Dachau. "Hoe heeft het zover kunnen komen? Onder andere doordat mensen een oordeel hadden over anderen, over wie wel het leven waard waren en wie niet. Maar Jezus zegt: oordeel niet opdat ge niet geoordeeld wordt. Ook wij oordelen op afkomst, opleiding, hoeveel geld mensen verdienen, hoeveel hersens ze hebben. We weten allemaal dat we dat niet zouden moeten doen, maar doen het wel. Dat is het woord dat opschiet, maar tussen de distels verstikt, het woord van God draagt nog niet genoeg vrucht."

image
Foto: Ramon Mangold

"Neem je het woord van God dat je hoort op, of wijs je het af, of iets er tussenin? Waar het geen vrucht draagt of niet altijd goed gehoord wordt, mag je nog groeien. De akker moet bewerkt worden. De keien moeten eruit, het onkruid en de distels. We kunnen dat niet zomaar zelf op eigen kracht. We hebben daar God voor nodig. Hij doet dat in het sacrament van boete en verzoening, de biecht. Als we ontdekken dat we niet volgens het woord van God geleefd hebben, kan Hij vergeven. Als we anderen pijn hebben gedaan, als we liefdeloos zijn geweest, aan mensen voorbij zijn gegaan, of God zelf tekort hebben gedaan."

Op de 'Avond van Barmhartigheid' wordt het sacrament van boete en verzoening aangeboden. "Het is de barmhartigheid van God de Vader, waar we elke keer naartoe kunnen gaan als we zijn woord niet hebben geleefd. Zuster Faustina zegt: de goddelijke barmhartigheid is groter dan welke zonde ook. God zal ons altijd vergeven," aldus rector Schnell.

De hele middag staat verder in het teken van ontspanning. De temperatuur in Eichstätt loopt op tot dertig graden. De jongeren kruipen in een kano en zakken een stuk stroomafwaarts de rivier af, vermaken zich bij het zwembad, maken een wandeling door de natuur die de stad omgeeft, of lopen wat door de stad.

image
Foto: Ramon Mangold