Inspiratie

Informatie en inspiratie voor deelgroepleiders bisdombedevaart

Door: Bisdom zaterdag 23 september 2017

Deelgroepleiders hebben een belangrijke praktische rol tijdens de bedevaart. (Foto: Ramon Mangold)

Deelgroepleiders zijn zelf pelgrim en tijdens de bedevaart het eerste praktische aanspreekpunt voor de deelnemers uit hun groep

Op Centrum Vronesteyn in Voorburg komen op woensdag 20 september de deelgroepleiders van de bisdombedevaart naar Rome bij elkaar. De bedevaart start over precies drie weken. Tijdens de bedevaart vormen de ongeveer 250 pelgrims in totaal elf deelgroepen. De groepen worden gevormd voor een goed praktisch verloop van de bedevaart. De deelgroepleiders zijn priesters, diakens, priester- en diakenstudenten en enkele leken. Zij zijn zelf pelgrim en tijdens de bedevaart het eerste praktische aanspreekpunt voor de deelnemers uit hun groep.

Vicaris-generaal en bedevaartleider Tjeerd Visser heet iedereen welkom op Vronesteyn. Hij opent met gebed. Daarna stellen de deelgroepleiders zich kort aan elkaar voor. Tjeerd Visser schetst de stand van zaken vanuit de organisatie en vertelt over de startviering op 4 oktober in de basiliek in Schiedam: “Tijdens deze eucharistieviering vragen we om zegen voor de reis. Daarna is er een ontmoeting en kennismaking in de deelgroepen. Zeker voor de pelgrims die vliegen is het prettig elkaar al even te ontmoeten. Zij hebben onderweg minder gelegenheid om de anderen te leren kennen dan de buspelgrims.”

De meeste pelgrims reizen per touringcar. Tjeerd Visser: “Mogelijk hebben de presentaties in de parochies daar aan bijgedragen. Het programma onderweg is al mooi en je vormt vanaf vertrek meteen een groep. De pelgrims die per vliegtuig reizen, zijn op zaterdag eerder in Rome. Tijdens het diner die avond komt de hele groep voor het eerst bij elkaar in Rome.”

De groepsleiders zullen hun groep leiden tijdens enkele wandelingen door Rome. Op Vronesteyn geeft diaken Iwan Osseweijer hierover uitleg. Iwan Osseweijer coördineert samen met Tjeerd Visser het inhoudelijke programma.

Aan het eind van de avond geeft Emke de Bruijn (VNB) nog enkele praktische tips. Ze vertelt dat de pelgrims tien dagen voor vertrek de laatste informatie van de reisorganisatie ontvangen. En ze wijst de deelgroepleiders op filmpjes die de VNB heeft gemaakt voor groepsleiders. Er zijn ook filmpjes over Rome, die interessant zijn voor pelgrims die al meer willen weten over de bezienswaardigheden in de stad.

De buspelgrims vertrekken op donderdag 12 oktober. De vliegpelgrims op zaterdag 14 oktober. Tijdens de bedevaart reist fotograaf Ramon Mangold mee. Op de bisdomwebsite worden dagelijks vanuit Rome (foto)verslagen gepubliceerd.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven