Inspiratie

‘Je leert heel anders kijken’: Dag van het Jodendom

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 23 december 2021

Boek met commentaar op de Torah (de eerste vijf boeken in het Oude Testament, de vijf boeken van Mozes: Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium). Foto: Cottonbro via Pexels

Een dag om banden te smeden, nieuwe kennis op te doen en je geloof te verdiepen

Kennis van het jodendom is onmisbaar als je het Oude Testament goed wil lezen en ook het Nieuwe Testament. “Als je je verdiept in de joodse geschiedenis, en zeker die geschiedenis van de eerste twee eeuwen waarin het christendom ontstond, leer je heel anders kijken.” Dat is precies waarom de Dag van het Jodendom er is. Om banden te smeden, nieuwe kennis op te doen en je geloof te verdiepen.

Willy Hoogendoorn is bisschoppelijk gedelegeerde voor het jodendom en organiseert de Dag van het Jodendom in het bisdom Rotterdam. Er is een programma voorbereid en de coronamaatregelen worden in de gaten gehouden. Die gelden nu in ieder geval tot en met vrijdag 14 januari. De Dag van het Jodendom valt op maandag 17 januari.

Het programma gaat over kunst, het landelijke thema dit jaar, en bestaat uit een aantal inspirerende lezingen, waaronder ook een inleiding van rabbijn Albert Ringer. Leiden heeft een Joodse gemeente en er is een Joods studentenhuis. Een bezoek aan de synagoge in Leiden kan helaas niet doorgaan. Daarom is het voornemen een digitale rondleiding door Nederlandse synagogen te houden.

Wat hoopt ze van de Dag van het Jodendom? “Ik hoop dat mensen meer interesse krijgen. Ik hoop dat de nieuwsgierigheid van mensen wordt gewekt, want ‘onbekend maakt onbemind’. Ik hoop dat mensen met andere ogen naar het jodendom gaan kijken en ook naar onze eigen Bijbel. Je mist veel als je die context helemaal niet kent.” Willy Hoogendoorn vertelt over Maria en Martha (Lucas 10, 38-42). Martha wordt in beslag genomen door de drukte van het bedienen, terwijl Maria aan de voeten van de Heer zit en luistert naar zijn woorden. Willy plaatst dit in de context van de discussie die in de tijd van Jezus begon te spelen: “Wat is belangrijker: het doen van de geboden of ze leren, het ‘lernen’? Jezus zegt hier: je moet leren, want als je de geboden leert, ga je ze ook doen. Inderdaad is dat een parallel met sommige discussies nu. Moeten we het geloof op de eerste plaats doen, of moeten we het leren? Wat is het belangrijkste?”

Willy Hoogendoorn was lange tijd lid van de Katholieke Raad voor Israël (KRI). Ze werkte in Israël in een kibboets en studeerde tijdens haar studie theologie ook Talmudica. Ze doceert Hebreeuws en is exegeet Oude Testament. In het bisdom Rotterdam is ze pastoraal werker in de Regenboog Merenwijk in Leiden.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven