Inspiratie

Katholieke Jongerendag na zeven jaar terug

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 10 november 2023

Foto’s: katholiekleven.nl

Met zo’n 600 jongeren was de KJD een bijzonder geslaagde dag

Na zeven jaren zonder Katholieke Jongerendag (KJD) vond op 4 november de KJD weer plaats. In 2015 werd de laatste jaarlijkse landelijke KJD georganiseerd. Het initiatief voor de KJD 2023 lag bij jongeren van diverse jongerengroepen, congregaties en bewegingen. Zo’n 600 jongeren, deelnemers én vrijwilligers, kwamen in Veenendaal samen voor een dag van informatie, inspiratie en ontmoeting rond het thema ‘Welkom Thuis’.

Vanuit verschillende bisdommen rijden er deze dag bussen naar Veenendaal. Ook vanuit het bisdom Rotterdam is er een bus, met 45 deelnemers. In Veenendaal kunnen vanaf 12.00 uur katholieke organisaties, waaronder ook de bisdommen en het Interiocesaan Roepingenoverleg (IRO), hun plek op de informatiemarkt inrichten. Om 13.00 uur begint het plenaire programma in de grote zaal. Er zijn workshops, er is de hele dag aanbidding en er zijn gesprekstafels onder meer rond roeping. Bisschop Mutsaerts is hoofdcelebrant in de eucharistieviering die om 17.00 uur wordt gevierd. Hij is bisschop referent voor jongeren. Andere bisschoppen concelebreren en ook veel priesters. Daarna wordt er samen gegeten.

Na het avondeten start de Avond van Barmhartigheid: er is eucharistische aanbidding en priesters zitten klaar om biecht te horen. De KJD-band speelt zacht liederen met gitaarmuziek. Rondom het altaar staan kaarsen en jongeren kunnen ook zelf een kaarsje aansteken. Ook zijn er gebedsteams: twee personen op wie je af kunt lopen met een gebedsintentie om daar samen voor te bidden. Na de aanbidding wordt de zaal omgebouwd tot podium voor de band InSalvation, die voor een spetterend slot van de dag zorgt.

De organisatie kijkt terug op een bijzonder geslaagde dag en is voornemens om volgend jaar opnieuw een KJD te organiseren.

(Artikel met dank aan Jong Aartsbisdom)

  • Bekijk ook deze video die katholiekleven.nl maakte:
Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven