Inspiratie

Nationale Bedevaart: Homilie Mgr. Van den Hende

Door: Bisdom zondag 09 juli 2017

Foto: Ramon Mangold

Homilie van Mgr. Van den Hende tijdens de Nationale Bedevaart in Brielle

Op zaterdag 8 juli preekt Mgr. Van den Hende tijdens de Nationale Bedevaart Brielle over de Martelaren van Gorcum, hun verbondenheid met Christus en hun broosheid. “De Martelaren van Gorcum waren geen mensen van gewapend beton of van roestvrij staal, maar mensen met een ziel die hun geloof en verbondenheid met Christus zo goed mogelijk probeerden te bewaren en te beleven. Door aanhoudend gebed en door hun dienstwerk op te dragen aan de Heer en zijn Kerk, door de bediening van de sacramenten en door de verkondiging van het evangelie. Als we vandaag in deze publieke viering gedenken dat de Martelaren van Gorcum met ons verbonden zijn in Christus, mogen we ons aansluiten bij hun broosheid.”

De bisschop preekt over het belang van ons gebed, zowel in goede tijden als in tijden van ziekte en tegenslag, en over het belang van het zichtbaar maken van je geloof. “Hoeveel mag het geloof ons kosten?” vraagt de bisschop. “Waartoe zijn we bereid? Zijn we bereid met onze gaven en talenten en met ons hart om steeds elkaar van dienst te zijn op de weg van het evangelie? Kan het zijn dat we ons laten raken door de nood van anderen en ons hart openen, voor mensen dichtbij en mensen ver weg?” En: “Het gaat dan niet alleen om praten over je geloof, maar ook om te getuigen door volgehouden liefde, door steeds elkaar te willen zoeken en steeds elkaar te willen vinden.”

Als het gaat om de nood van mensen ver weg, gaat dat ook over de martelaren van deze tijd. De bisschop verwijst in zijn preek naar de bus met pelgrims in Egypte die werd opgeblazen bij een terroristische aanslag in mei van dit jaar. Hierbij vielen zeker 26 doden en 25 mensen raakten gewond. “We zijn een netwerk van liefde en dat netwerk houdt niet op bij onze voordeur, niet bij de grens van onze kerk”, preekt de bisschop. “Het zou goed zijn als we ons echt laten raken door de pijn in het lichaam van Christus wereldwijd (1 Korintiërs 12, 26). De liefde van Christus laat ons geen rust (2 Korintiërs 5, 14) en beperkt ons niet tot onze eigen kring, maar gaat voorbij de grenzen die we misschien uit veiligheid in acht nemen.”

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven