Inspiratie

Onderwijs en interculturele dialoog voor een beschaving van liefde

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 07 september 2018

(Foto: Sharon Drummond)

NKSR-bijeenkomst om ontmoetingen tussen school en parochie te verdiepen en verrijken

Op donderdag 20 september organiseert de Nederlandse Katholieke Schoolraad (NKSR) een symposium over de interculturele dialoog. “Vanuit het besef dat ieder mens een kind van God is dat naar waarheid en liefde zoekt, vormen katholieke scholen levendige waarde(n)gemeenschappen waarin dialoog, respect en vriendschap voortdurend aandacht krijgen,” aldus de NKSR. “Hoe kunnen wij deze dialoog voeden en vruchtbaar maken? Welke uitdagingen zien we? En wat is het maatschappelijk belang van de interculturele dialoog op school?”

Liesbeth Stalmeier is bisschoppelijk gedelegeerde voor het katholiek onderwijs. Zij stuurde de uitnodiging voor het sympsium door aan de scholen en geeft aan dat de bijeenkomst ook interessant is voor pastorale beroepskrachten. “Er is op veel plaatsen contact tussen school en parochie”, vertelt ze. “Als leerkrachten met hun, vaak zeer diverse, groep een bezoek brengen aan de kerk, worden zij ontvangen door een lid van het pastoraal team. Dan is er ruimte voor gesprek. De inzichten van de NKSR-bijeenkomst over interculturele dialoog kunnen zulke ontmoetingen verdiepen en verrijken. De vier sprekers van de dag zullen laten zien hoe katholieke uitgangspunten grondbeginselen kunnen zijn om leerlingen werkelijk met elkaar in dialoog te laten gaan, kritisch en begripvol te leren zijn en hen vriendelijkheid en respect mee te geven.”

De bijeenkomst op 20 september wordt geopend door mgr. Jan Hendriks. Hij is hulpbisschop van Haarlem-Amsterdam en namens de Nederlandse bisschoppenconferentie bisschop-referent voor het katholiek onderwijs. De uitkomsten van deze middag neemt de NKSR mee naar een internationaal symposium dat voorjaar 2019 plaatsvindt in Brussel in het kader van het Vaticaanse document ‘Educating to intercultural dialogue in Catholic schools. Living in harmony for a civilization of love’ (2013).


Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven