Inspiratie

Ontdek deze zomer Brielle: een plek van gebed om tot de Heer te komen

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 03 juli 2019

Foto: Peter van Mulken.

“We hopen dat Brielle meer en meer gaat leven als een plek van gebed om tot de Heer te komen”, zegt custos Jack Glas.

De HH. Martelaren van Gorcum worden door katholieken in heel Nederland geëerd om hun getuigenis van het geloof. In Brielle ligt het bedevaartsoord van deze heiligen, waar gelovigen in de zomermaanden samenkomen om te bidden en eucharistie te vieren. Hoogtepunt is de jaarlijkse Nationale Bedevaart, dit jaar op zaterdag 6 juli 2019. Maar ook op andere dagen in de zomer, zijn bedevaartgangers van harte welkom voor eucharistievieringen, voor rozenkransgebed en plechtig lof met eucharistische aanbidding.

“We hopen dat Brielle meer en meer gaat leven als een plek van gebed om tot de Heer te komen”, zegt custos Jack Glas, verantwoordelijk priester voor het heiligdom. “Al sinds enige jaren is er sprake van een bedevaartseizoen met een opening en afsluiting. Begin juli is het hoogtepunt met de Nationale Bedevaart rond de feestdag van de Martelaren van Gorcum. De afsluiting van het seizoen is dit jaar op 5 oktober om 14:00 uur. Sinds vorig jaar bieden we het rozenkransgebed aan, en ook dit jaar hebben we het programma verder uitgebreid.”

“Iedereen is geroepen om te bidden”, vertelt de custos. Hij ziet dat het animo voor de doordeweekse eucharistievieringen op het heiligdom groeit. “We zijn ook bezig met het opzetten van een gebedsgroep ter ere van de heilige Martelaren van Gorcum. De vrijwilligers die zich hiervoor inzetten, zullen de deelnemers aan de Nationale Bedevaart op 6 juli uitnodigingen om lid te worden van deze gebedsgroep.”

In de maanden juli en augustus 2019 kunnen bezoekers bijna elke dag terecht voor een eucharistieviering of gezamenlijk gebed, steeds om 14:00 uur. Iedereen kan aansluiten, zowel individueel als in groepsverband. Het wekelijkse programma van het bedevaartsoord aan de Rik 5 in Brielle is:

  • dinsdag 14:00 uur: Eucharistieviering

  • woensdag 14:00 uur: Rozenkransgebed
  • donderdag 14:00 uur: Eucharistieviering

  • vrijdag 14:00 uur: Plechtig lof
 met eucharistische aanbidding
  • zaterdag 14:00 uur: Kruisweg


Jack Glas is dankbaar voor de inzet van de vele vrijwilligers: “Er is ook een groep gidsen die zich enthousiast inzet om bezoekers rond te leiden en te vertellen over het verhaal van de Martelaren van Gorcum. Het rozenkransgebed op woensdag en de kruisweg op zaterdag wordt voorgebeden door gelovigen die ervaring hebben met voorgaan in gebed. Het is mooi als nóg meer mensen mee willen helpen als gids of bij het gebed.”

Detail van de reliekschrijn in Brielle. (Foto: Bisdom Rotterdam)

“De martelaren waren standvastig in hun roeping om de Heer te volgen”, legt Jack Glas uit in reactie op het jaarthema van Brielle ‘Geroepen’. Het geloof van de HH. Martelaren van Gorcum werd in 1572 flink op de proef gesteld door de Geuzen die deze priesters en religieuzen gevangen hadden genomen. Ondanks de martelingen bleven zij vasthouden aan hun geloof in de werkelijke aanwezigheid van Christus in de eucharistie en hun trouw aan de paus. Het heiligdom van Brielle is de plek waar zij hun leven gaven voor hun geloof in de Heer.

Glas: “Als je je roeping volgt, zal de Heer je daar ook in steunen. Maar soms wordt het moeilijk. De Martelaren van Gorcum laten ons zien dat je de moed op zo’n moment niet moet verliezen. Zij gaven ook niet op en hielden vast aan hun geloof tot het einde toe. Die passie en overgave voor de Heer, mag ook ons sterken als wij op onze geloofsweg teleurstellingen of moeilijkheden tegenkomen. We mogen troost en bemoediging vinden bij de Heer. ”

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven