Inspiratie

Paaswens bisschop Van den Hende

Door: Bisdom Rotterdam maandag 10 april 2023

Foto: Zach Lucero via Unsplash

Het licht van de Heer ontvangen, bewaren en doorgeven

“We ontvangen het licht van Christus, niet als toeschouwers met een kaarsje, maar als leerlingen met het licht van het geloof in ons hart.” Dat zegt bisschop Van den Hende in zijn paaswens. De bisschop wenst u Zalig Pasen.

Paaswens bisschop Van den Hende

In de paaswake, na de dagen van Jezus’ laatste avondmaal en zijn lijden en sterven, hebben we in een donkere kerk het licht binnengebracht van de verrezen Heer en aan elkaar doorgegeven. Het licht van de paaskaars, die het symbool is van de Christus die verrezen is, is doorgegeven. Er zit een diepe betekenis in het licht ontvangen en het doorgeven. We mogen eerst zelf het licht van het geloof krijgen en het dan doorgeven.

Met Pasen vieren we de verrijzenis. De paaswake is een nieuw begin van nieuw leven. In de paaswake proberen we het licht van de Heer in ons hart te ontvangen en te bewaren. Zoals de eerste leerlingen het licht van de verrijzenis kregen als blijde boodschap en die blijde boodschap hebben rondverteld, zo mogen ook wij het licht van Pasen in ons hart ontvangen en daar in ons dagelijks leven van getuigen.

Ons geloof mogen we doorgeven ook in onze dagen. De liefde van God blijft en ons geloof is niet dood. Ieder jaar opnieuw hebben wij de kans op Pasen te zeggen: de Heer leeft, alleluja. We mogen ons hart daarvoor openen en ook verantwoordelijkheid nemen. Als we de grote blijde boodschap van Pasen hebben geleerd en geloven en vertrouwen, laten we dan ook anderen bekend maken met deze blijde boodschap en die niet voor onszelf houden. Anders schuiven we alsnog de steen terug, laten we ons hoofd hangen en komt er steeds minder terecht van onze roeping om het licht van de Heer te verspreiden.

We ontvangen het licht van Christus, niet als toeschouwers met een kaarsje, maar als leerlingen met het licht van het geloof in ons hart.

Ik wens u zalig Pasen.

+ J. van den Hende

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven