Inspiratie

Religieuzen in het bisdom bidden mee met het rozenkransgebed

Door: Bisdom zondag 08 april 2018

Zuster Maria Nadiya Beznadiynych is overste van de blauwe zusters in Den Haag. (Foto: Ramon Mangold)

Religieuzen in Nederland bidden de rozenkrans voor de vrede op 9 april

De Nederlandse bisschoppen bidden dit jaar samen met gelovigen elke maand op een speciale dag de rozenkrans met als intentie de vrede in de wereld. Iedere maand wordt in een van de bisdommen tijdens een bijzondere gelegenheid hiervoor gebeden. Ook religieuzen in Nederland nemen deel aan het bidden om vrede. Dit jaar wordt 9 april het Hoogfeest van de Aankondiging van de Heer gevierd (Maria Boodschap).

De bisschoppen en de religieuzen sluiten met het initiatief aan bij paus Franciscus die op 8 oktober 2016 tegen delegaties uit Mariabevaartsoorden heeft gezegd zo vaak mogelijk de rozenkrans te bidden, “omdat dit gebed helpt de aanwezigheid van Christus in ons leven te kunnen herkennen.”

In het bisdom Rotterdam doen op 9 april de Broeders OLV Zeven Smarten in Voorhout mee. Zij bidden om 18.30 uur de rozenkrans in Buitenplaats Nieuw Schoonoord Voorhout. In Den Haag sluiten de leden van de Religieuze Familie van het Mensgeworden Woord (IVE) zich aan bij het gebed. Dit zijn de Dienaressen van de Heer en van de Maagd van Matará (de blauwe zusters, SSVM) en de paters van het Instituut Mensgeworden Woord (IVE). Om 9.30 uur is er eucharistische aanbidding, om 10.30 uur het bidden van de rozenkrans en biechtgelegenheid, gevolgd door de eucharistieviering om 11.00 uur (Korte Koediefstraat 25, Den Haag).

De blauwe zusters hebben een speciale devotie tot Maria. Elke zuster heeft als eerste naam ‘Maria’.

Zuster Nadiya is overste van de communiteit van de blauwe zusters in Den Haag. “Deze maandag 9 april is het Hoogfeest van de Aankondiging van de Heer. Meestal wordt het feest gevierd op 25 maart, maar dat was dit jaar was Palmzondag. Het Hoogfeest van de Aankondiging is de geboortedatum van onze congregatie. De priesters en zusters van de Religieuze Familie komen bij elkaar om het feest te vieren en de rozenkrans te bidden voor de vrede. Het is een verzoek van de paus om te bidden voor de vrede van de wereld en de bisschoppen in Nederland hebben bepaalde data gekozen. Bovenal is het noodzakelijk om de Vredevorst te vragen dat zijn vrede in deze huidige wereld heerst.”

De oproep van de bisschoppen aan alle katholieken in Nederland werd gedaan, nadat op 13 oktober 2017 het 100-jarig jubileum werd afgesloten van de verschijningen van de Heilige Maagd Maria in Fatima (Portugal). De blauwe zusters hebben een speciale devotie tot Maria. Elke zuster heeft als eerste naam ‘Maria’. Zoals ook zuster Nadiya voluit heet: Maria Nadiya Beznadiynych. Voor de zusters is het belangrijk om gehoor te geven aan de oproep van Maria om te bidden voor de vrede. Zuster Nadiya, “Maria legt alles neer bij haar Zoon en zij is de grootste voorspreekster die we hebben. ‘Want waar er twee of drie verenigd zijn in mijn Naam, daar ben Ik in hun midden’ zegt Jezus in het evangelie” (Matteüs 18, 20).

In het najaar wordt opnieuw in het bisdom Rotterdam de rozenkrans speciaal gebeden voor de vrede. Dat gebeurt op 7 oktober, waarop doorgaans de Gedachtenis Heilige Maagd Maria van de Rozenkrans wordt gevierd. Dit jaar is het weliswaar de 27e zondag door het jaar, maar die dag zal ook de rozenkrans worden gebeden in Schiedam in de Basiliek van de H. Liduina en Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans. De Nederlandse bisschoppen roepen gelovigen op om mee te doen met het maandelijkse gebed, ieder op zijn of haar eigen plek, alleen of met anderen tezamen. Op de website rkkerk.nl wordt een sms-service aangeboden aan wie mee wil bidden.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven