Inspiratie

Inspiratieavond jongeren: Sterker in je geloofsschoenen staan

Door: Bisdom Rotterdam maandag 23 december 2019

Foto: Bisdom Rotterdam

Inspiratieavond: Wat is jouw geloofsverhaal?

Wat is jouw geloofsverhaal? Daarover ging de inspiratieavond op 20 december in Den Haag. Jongeren waren naar het klooster van de ‘blauwe zusters’ gekomen waar ze na een gezellige pizza-maaltijd een presentatie kregen van Emy Jansons over hoe je een pakkende structuur aanbrengt in je geloofsverhaal. Emy is webredacteur bij het bisdom Rotterdam. De deelnemers gingen direct aan de slag met hun eigen verhaal, en deelden hun eerste versie in de groep.

“Iedereen heeft een geloofsverhaal dat de moeite waard is”, zegt Emy Jansons. “Of je geloofsleven nu heel groots is, of bescheiden, God gaat met ieder van ons een weg. Je geloofsverhaal gaat in dat opzicht niet zozeer over je eigen prestatie, maar over de liefde van God. En met dát verhaal kun je ook de harten van anderen raken.”

"De kracht van je geloofsverhaal is dat je kunt vertellen over hoe God in je leven een verschil maakt en dat je daar enthousiast over bent."

Tijdens de avond keken de jongeren naar enkele voorbeelden van geloofsgetuigenissen. Het geloofsverhaal dat het meest authentiek overkwam, maakte op hen de meeste indruk. “Dat was niet het verhaal met de grootste ‘donder en bliksem’, maar juist het verhaal dat je voor je gevoel ook zelf had kunnen meemaken. De kracht van je geloofsverhaal is dat je kunt vertellen over hoe God in je leven een verschil maakt en dat je daar enthousiast over bent. Ik weet zeker dat jonge mensen dat enthousiasme kunnen overbrengen, wanneer zij hun verhaal aan anderen vertellen.”

De trainer weet ook hoe lastig het soms is om je geloofsverhaal te delen. Emy: “Zelf vind ik het ook spannend om erover te vertellen, want het is best persoonlijk. En, waar begin je? Want als je al jaren bij de Kerk betrokken bent, kun je misschien wel honderd dingen noemen. Je hebt het dan nodig om handvatten te krijgen, over hoe je je geloofsverhaal opbouwt, en het is fijn als je daarin persoonlijk geholpen wordt.”

Tijdens de training leerde Emy de jongeren technieken aan om structuur te geven aan hun vertelling en de aandacht van hun gesprekspartner vast te houden. Daarnaast kregen ze persoonlijke tips bij hun eerst uitwerking. “Het was indrukwekkend om te zien hoe ieder begon te stralen, wanneer ze bij een wezenlijk moment in hun verhaal kwamen. Het was goed om samen te ontdekken wat dat moment of die periode in hun leven was. De jongeren gaven aan dat ze het inspirerend vonden om zo bezig te zijn, en sommigen werken ook thuis nog verder aan hun verhaal. Want met je geloofsverhaal in je achterhoofd voel je je sterker in je geloofsschoenen staan.”

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven