Inspiratie

Tour of Faith: ‘Kan ik het Woord van God in mijn hart bewaren?’

Door: Bisdom Rotterdam maandag 02 november 2020

Catechese van bisschop Van den Hende tijdens online bijeenkomst met jongeren

“Als je gevraagd zou worden: wat is jouw favoriete bijbeltekst? Welke tekst spreek je aan en heb je een bijzonder plek in je hart gegeven? Zeg dan niet: dat weet ik niet, ik ben geen bijbelgeleerde. Want je bent een gelovige en God vraagt ook van jou een antwoord.” Op zondag 25 oktober stond het Woord van God centraal tijdens de online Tour of Faith van bisschop Van den Hende en jongeren.

De bisschop vertelt over de Bijbel als het geschreven Woord van God en over Jezus die het mensgeworden Woord van God is. En hij daagt de jongeren uit: “En dan als derde: en ikzelf dan? Kan ik dat Woord van God ook in mijn hart bewaren? Kan ik erover nadenken, kan ik erover spreken? Ja dat kun je. Dat kan iedere mens die gelooft. Het gaat er niet om dat je alle boeken van de Bijbel uit je hoofd leert, maar dat je je op de eerste plaats in je hart laat raken door de boodschap van God die erin te vinden is.”

“De vier evangeliën zijn het hart van de Heilige Schrift, omdat ze over Jezus gaan. Zij zijn het voornaamste getuigenis over het leven en de leer van het vleesgeworden Woord, onze Verlosser. We gaan er zelfs bij staan als we eucharistie vieren en maken daarbij vaak drie kleine kruisjes. Eén kruisje op het voorhoofd ten teken dat we het Woord van God willen overdenken, een kruisje op de mond omdat we het willen belijden en uitspreken en een kruisje op ons hart omdat we het Woord van God willen bewaren in ons leven.”

“Het Woord van God vraagt om een antwoord van onze kant.”

“De drie kruisjes hebben dus een bijzondere betekenis, omdat we het Woord aannemen, in ons hart bewaren en erover spreken als een getuigenis. Dat betekent dat het Woord van God dat in een boek te vinden is en het vleesgeworden Woord van God dat Jezus Christus is, ook om een antwoord vraagt van onze kant.”

De bisschop vraagt de jongeren om in de WhatsApp-groep een bijbeltekst aan te geven die een bijzondere betekenis voor ze heeft. Medewerker jongerenpastoraat Desiree Bühler verzamelt de vragen die binnenkomen over de catechese en geeft die door aan de bisschop. Tijdens de catechese benadrukt de bisschop dat je door de Bijbel een persoonlijke band kunt ontwikkelen met het Woord van God: “Wat betekent het voor jou als Jezus zegt: Blijf in Mij verbonden in mijn liefde. Of: Ik ben de Goede Herder. En helpt het jou ook in je leven als Jezus belooft dat zijn Heilige Geest zal komen om altijd een trooster en helper te zijn voor ons?”

Omdat oktober de maand van de rozenkrans is sloten de jongeren en de bisschop deze Tour of Faith af met het bidden van de rozenkrans aan de hand van de glorievolle geheimen.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven