Inspiratie

Voorbeeldartikel: Nalaten aan uw parochie is het overwegen meer dan waard

Door: Bisdom Rotterdam maandag 17 februari 2020

Foto: Bisdom Rotterdam

Eerste voorbeeldartikel over nalaten aan de parochie

Het bisdom Rotterdam stelt vijf voorbeeldartikelen en enkele foto's ter beschikking aan parochies om nalaten aan de Kerk onder de aandacht te brengen bij parochianen. Het eerste artikel in deze reeks gaat erover dat nalaten aan de parochie het overwegen meer dan waard is.

Redacties van parochiebladen en parochiesites mogen de artikelen vrij gebruiken voor publicatie. De artikelen zijn zo geschreven dat zij in elke parochie toepasbaar zijn. Redacties die daar prijs op stellen, kunnen de teksten aanvullen of aanpassen om het meer aan te laten sluiten op de eigen situatie in de parochie. Ook stelt het bisdom enkele foto’s ter beschikking die onder bronvermelding bij de artikelen kunnen worden geplaatst.

Voorbeeldartikel

Nalaten aan uw parochie is het overwegen meer dan waard

Denkt u wel eens na over uw testament en nalaten aan de parochie? Voor steeds meer katholieken is het opnemen van de parochie in het testament een waardevolle en troostrijke optie. Uw parochie wordt gedragen door de geloofsoverdracht van generatie op generatie, door de trouw en het harde werken van gelovigen die ons voorgingen. Toekomstige generaties mogen weer bouwen op wat wij achterlaten.

Ondanks de voortschrijdende ontkerkelijking zijn nog altijd veel mensen verbonden met hun parochie en is voor velen de parochie onverminderd thuiskomen bij God en medegelovigen. Uw financiële steun voor de parochie is zeer welkom. Uw steun in de vorm van een nalatenschap is het overwegen meer dan waard.

Er leven veel praktische vragen rond het opstellen van een testament en nalaten. Hieronder vindt u een antwoord op twee vragen over (1) de belangrijkste reden om een testament te laten opstellen; en (2) wat het verschil is tussen een testament een levenstestament.

Wat is de belangrijkste reden om een testament te laten opstellen?
Een testament voorkomt onduidelijkheid bij nabestaanden over een nalatenschap. Veel mensen geeft het een fijn gevoel als alles goed geregeld is. Zaken van waarde en geld mogen in Nederland alleen in een officieel, door een notaris opgesteld testament, worden toegewezen. Mocht u daarbij hulp nodig hebben, dan kan dat. Ook kunt u zelf al veel voorbereiden. Zoals het maken van een overzicht van uw bezittingen. Zet alles wat u kunt en wilt nalaten op een rij. U kunt daarbij naar wens een notaris om hulp vragen.

Wat is het verschil tussen een testament en levenstestament
In uw testament staat wat er na uw overlijden moet worden geregeld; in een levenstestament machtigt u iemand beslissingen te nemen als u dat door gezondheidsproblemen niet meer zelf kunt. Uw notaris kan u hierover informeren.

Hebt u al eens nagedacht over uw testament? Naast uw dierbaren ook de parochie opnemen in uw testament is het overwegen meer dan waard. Heeft u behoefte aan een gesprek over uw nalatenschap? Dan kunt u contact opnemen met het secretariaat van uw parochie. Zij verwijzen u door naar de juiste persoon met wie u hierover kunt spreken. Daarnaast kan ook een notaris u van dienst zijn. Hij of zij is deskundig en kan een testament voor u vastleggen. Ook kunt u meer lezen over nalaten aan de parochie in de brochure ‘Nalaten aan het netwerk van liefde; het overwegen meer dan waard’. U kunt de brochure vinden op de website van het bisdom Rotterdam, of aanvragen bij het secretariaat van uw parochie.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven