Inspiratie

Vuurdoop 2017: Draag je geloof uit!

Door: Bisdom vrijdag 16 juni 2017

“Jezus vraagt ons dat we over ons geloof spreken,” zegt vicaris-generaal Tjeerd Visser tijdens de 21e editie van de Vuurdoop.

Ruim vijfhonderd vormelingen en hun begeleiders komen de zaterdag voor Pinksteren samen in de HH. Laurentius en Elisabeth Kathedraal in Rotterdam voor de Vuurdoop. Deze feestelijke dag met het thema ‘Je geloof uitdragen’ is speciaal voor jongeren die dit jaar gevormd zijn of worden gevormd.

Zanger Mario opent swingend het programma met het lied ‘Heb jij de Spirit!?’ Honderden jongeren geven met luid gejuich antwoord vanuit de kerk. Vicaris-generaal Tjeerd Visser leest uit de Handelingen van de Apostelen (Hand. 2, 1-13) over de komst van de Heilige Geest. Hij vraagt de jongeren daarbij moedig te zijn: “Het is soms moeilijk om je geloof uit te dragen, bijvoorbeeld op school. Maar Jezus vraagt dat van ons, dat we erover spreken.’’

Na de opening verspreiden de vormelingen verspreiden zich over de kathedraal en het naastgelegen Albeda College. Ze beklimmen de toren en bekijken de gewelven. In de toren horen zij meer over de kathedrale kerk. In de gewelven ontmoeten ze een aantal heiligen die grote voorbeelden zijn in het uitdragen van je geloof, zoals de heilige Laurentius en de heilige Lidwina. 

In het Albeda College is het programmaonderdeel ‘De Ontmoeting’. Hier maken vormelingen kennis met het werk van de Vastenactie en leren ze over het werk van de Voedselbank. Er zijn workshops van M25, Rock Solid en Mario Raadwijk.

De begeleiders en ouders gaan in een geloofsgesprek met vicaris-generaal Tjeerd Visser, vicaris-generaal Dick Verbakel of vicaris Henri Egging in op uitzending van de twaalf leerlingen van Jezus (Marcus 6, 7-13). “Ik vond het inspirerend om te zien hoe de begeleiders met elkaar in gesprek gingen over de Bijbeltekst”, zegt diaken Jos van Adrichem van Parochie De Vier Evangelisten. “Ook vond ik de boodschap naar de jongeren toe erg goed: ‘Het is nu aan jullie om verder het Woord te verspreiden’.”

Vicaris-generaal Visser vraagt de jongeren een selfie te maken: "Zet die op Facebook of Instagram, want zo draag je je geloof ook uit!"

In de kathedraal wordt een theaterstuk opgevoerd. Jongeren krijgen de vraag hoe Jezus meer volgers kan krijgen: "Moet Hij dan Zijn verhaal via Instagram delen?’’ vraagt vormeling Lieke (13) van de Parochie St. Christoffel. “We moesten daarom lachen, maar het bleef wel hangen.’’

Voorafgaand aan de Vuurdoop werden de vormelingen per parochie uitgedaagd om samen ‘Je geloof uitdragen’ te verbeelden in een creatieve fotocollage. De groep van de Parochie H. Thomas is de winnaar van de fotocollagewedstrijd. 

Bij de afsluiting vraagt vicaris-generaal Visser de jongeren een selfie te maken: ‘’Zet die op Facebook of Instagram, want zo draag je je geloof ook uit!” Na de zegen vertrekken de jongeren, begeleid door de klanken van het nieuwe slotlied ‘Samen door Uw adem (Vuurdoop!)’

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven