Inspiratie

WJD Eerste catechese en bezoek aan ambassadeur in Lissabon

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 03 augustus 2023

Foto's: Ramon Mangold

De WJD-reis op woensdag 2 augustus

Op woensdag en donderdag geven de bisschoppen in de ochtend een catechese aan de Nederlandse jongeren in een grote zaal die door het bisdom Lissabon beschikbaar is gesteld. In de middag kunnen de jongeren kiezen uit de vele programma’s die in de stad worden aangeboden.

Bisschop Hendriks van Haarlem-Amsterdam verzorgt de eerste catechese, op woensdag 2 augustus. Hij geeft een inleiding over integrale ecologie. De bisschop van Haarlem-Amsterdam wijst er onder meer op dat achter negatieve ontwikkelingen als het gaat om het klimaat menselijk handelen zit. Zo kan menselijk handelen ook positief bijdragen aan veranderingen ten goede. In Laudato si’, de encycliek van paus Franciscus over de schepping als ons gemeenschappelijk huis, schrijft de paus over integrale ecologie, waarin geloof en zorg voor de naaste en de schepping nauw met elkaar samenhangen. De oproep van bisschop Hendriks in de lijn van het internationale WJD-thema is: kom in beweging.

De catechese eindigt met een aantal vragen voor de deelgroepen. 1) Wat vind jij belangrijk voor een goed leefklimaat? 2) Waartoe inspireert Maria jou? 3) Wat helpt jou om door te zetten met je goede voornemens?

Daarna komen de WJD’ers weer samen en schrijven ze vragen voor de bisschop op gele strandballen die de zaal in worden geslingerd en die met veel energie worden doorgetikt. De presentatoren van Jong Katholiek kiezen er enkele uit voor de bisschop om te beantwoorden.

Via een Nederlandse priester is ook bisschop John Baptist Osama van het bisdom Gulu (Oeganda) deze ochtend te gast. Hij komt uit het noorden van Oeganda en spreekt de groep kort toe over de situatie in zijn land, ontvoeringen van kinderen door The Lords Resistance Army, over de situatie in Zuid-Soedan waaraan zijn bisdom grenst en waar de bevolking terecht is gekomen in een machtsstrijd. Bisschop Osama spreekt over het belang van vrede en vraagt de jongeren om te bidden voor de mensen en voor vrede.

Na een korte pauze vieren de bisschoppen en alle deelnemers om 11.30 uur de eucharistie. Bisschop De Jong (bisdom Roermond en legerordinariaat) is hoofdcelebrant en preekt. De viering wordt gelivestreamd via katholiekleven.nl.

De Nederlandse ambassadeur in Portugal, mevrouw Margriet Leemhuis, heeft de bisschoppen en jongeren en anderen die vanwege de WJD in Lissabon zijn, uitgenodigd voor een ontmoeting. Het is een kennismaking met het team van medewerkers van de ambassade en een gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Ook vertegenwoordigers van Aruba, Bonaire, Curaçao en Saba zijn aanwezig.

Na de woorden van de ambassadeur wordt bisschop Van den Hende gevraagd om te spreken als voorzitter van de bisschoppenconferentie. “We zijn zeer dankbaar voor deze uitnodiging”, zegt hij. “Als pelgrims onderweg ben je afhankelijk van de gastvrijheid van anderen. We voelen hier de verbinding met Nederland. Aan de vlaggen die je hier deze dagen overal ziet, merk je dat alle landen bij elkaar horen en dat we als Kerk en verschillende culturen met elkaar in gesprek zijn. Vandaag hier mogen zijn is bijzonder. We maken als klein land en koninkrijk deel uit van een wereldwijde gemeenschap.”

“Paus Franciscus heeft ons voor deze dagen bijzondere thema’s gegeven, zoals integrale ecologie en sociale vriendschap", zegt de bisschop. “De vorige paus, paus Benedictus XVI, zei: door globalisering zijn we heel gauw elkaars buren maar nog niet zo gauw broeders en zusters. Daar mogen we in groeien op deze reis.” De bisschop dankte de ambassadeur nogmaals voor de uitnodiging en de ontvangst om met een knipoog af te sluiten: “We zijn pelgrims dus we gaan ook weer weg.”

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven