“Landelijk heeft ruim een vijfde van de caritasinstellingen, Vincentiusverenigingen en diaconieën meegedaan aan het onderzoek," vertelt Jan Maasen, medewerker diaconie Bisdom Rotterdam. "Dat was voldoende om met een redelijke betrouwbaarheid uitspraken te doen over de bijdrage van alle diaconale instellingen. Die cijfers vormen ook de basis voor de aanbevelingen die het Armoedeonderzoek doet aan de landelijke overheid, de lokale overheden en de kerken.”
Groei hulpvragen
Kerken droegen in 2015 meer dan 36 miljoen euro in hulp en meer dan 1,25 miljoen uren (waarde uitgedrukt in geld: 38,8 miljoen euro) aan vrijwilligerswerk bij aan armoedebestrijding. De hulp van kerken ten opzichte van armoedebestrijding biedt een steeds grotere en relevante bijdrage aan een groeiend maatschappelijk probleem. Het totaal aantal hulpvragen is gestegen van circa 40.000 in 2012 naar 50.000 in 2015. De individuele hulp bestaat uit financiële giften, hulp in natura of leningen. Daarnaast doen kerken veel aan collectieve hulp via de voedselbank, inloophuizen, projecten rond armoedebestrijding en projecten die specifiek gericht zijn op kinderen in armoede.
Jan Maasen: “Het Armoedeonderzoek laat zien wat kerken doen aan armoedebestrijding en welke problemen zij daarbij tegenkomen. De financiële ondersteuning van personen en gezinnen is ingebed in een breder kader van ontmoeting en ondersteuning. Dat relationele aspect is minstens zo belangrijk als de financiële gift. Die mensgerichte benadering ontbreekt vaak bij de gemeentelijke instanties. Kennis nemen van het Armoedeonderzoek kan parochies en PCI-en ook op het spoor zetten van nieuwe, aanvullende activiteiten.”
Het onderzoek werd vrijdag 28 oktober aangeboden door Mgr. Gerard de Korte (Kerk en samenleving namens de bisschoppenconferentie) en ds. Réne de Reuver (scriba PKN) aan Christien Bronda, directeur van Participatie en Decentrale Voorzieningen van het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid.
Lees verder op: