Netwerk van liefde

• Start nieuwe cursus: ‘Bouwen aan een beschaving van liefde’

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 13 januari 2022

In maart start een nieuwe cursus van het bisdom: ‘Bouwen aan een beschaving van liefde’. De cursus is een inleiding op de sociale leer van de Kerk en een eerste kennismaking. Hein Steneker is diocesaan medewerker kerkopbouw en medewerker pastoraat oude wijken in Spangen. Hij ontwikkelde de cursus van vier bijeenkomsten.

• Honderden tieners en jongeren actief voor DiaconAction

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 15 december 2021

In de maand november en begin december zijn honderden tieners en jongeren bezig geweest met de diaconale actie DiaconAction. Bij deze jaarlijks terugkerende actie zetten ze zich in om iets te betekenen voor een naaste in hun omgeving.

• Kerstactie bisdom Rotterdam voor scholen in Libanon

Door: Bisdom Rotterdam dinsdag 14 december 2021

Bij de kerstkaart die bisschop Van den Hende dit jaar verstuurt, vraagt de bisschop aandacht voor hulp aan de christenen in Libanon. “De patriarch van de Syrisch-katholieke Kerk vraagt onze steun voor twee scholen", schrijft de bisschop.

• De Kerk als netwerk van liefde, wat betekent dat concreet?

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 10 december 2021

Het bisdom Rotterdam is onderverdeeld in twee vicariaten met parochies en caritasinstellingen. In Tussenbeide is nu een plattegrond van het bisdom opgenomen ‘Bisdom Rotterdam op de kaart’. “Als bisdom Rotterdam worden we geroepen om netwerk van liefde te zijn, tot opbouw van een beschaving van liefde”, vermeldt de tekst bij de kaart.

• Pausbezoek aan vluchtelingen op Lesbos

Door: Katholiekleven.nl woensdag 08 december 2021

Tijdens zijn bezoek op 5 december aan het vluchtelingenkamp Mytilene op het Griekse eiland Lesbos heeft paus Franciscus opnieuw harde woorden gesproken. Het is slechts een van de vele opvanglocaties voor mensen die proberen te ontkomen aan oorlog, vervolging, honger of uitzichtloze economische malaise. Niet alleen vluchtelingen, maar onze hele beschaving lijdt hier schipbreuk, aldus de paus.

• Bij het bisdom verscheen een brochure als terugblik op de Laurentiusconferenties die gehouden zijn op initiatief van het bisdom Rotterdam. Verspreid over een aantal jaren kwamen in zes conferenties onderwerpen ter sprake die verband houden met de actualiteit van de opbouw en de inrichting van onze samenleving.

• Ontmoeting van diocesane bezoekgroep en bisschop Van den Hende

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 05 november 2021

In het bisdom Rotterdam is een diocesane bezoekgroep actief met een benoeming van de bisschop. De bezoekgroep bestaat uit priesters, pastoraal werk(st)ers en een diaken, die speciale aandacht hebben voor de emeriti en gepensioneerde pastorale beroepskrachten.

• Op 28 oktober sprak bisschop Van den Hende tijdens het jaarlijkse symposium van de Parochiefederatie HH. Clara en Franciscus. Het symposium werd geleid door diaken Van Aarle en vond plaats in de Kerk Johannes Geboortekerk in Zevenhoven. Het thema was ‘Eén tegen eenzaamheid’. Bisschop Van den Hende was de eerste inleider. Daarna sprak politicus Van der Staaij (SGP) en was er gelegenheid voor het stellen van vragen.

• Van 16 tot en met 18 oktober bracht de Syrisch-katholieke patriarch Ignatius Youssef III een bezoek aan Nederland. Op maandag 18 oktober had hij in Arnhem een ontmoeting met vertegenwoordigers van kerkelijke organisaties die projecten ondersteunen in Libanon en het Midden-Oosten. Bisschop Van den Hende is bisschop-referent voor de Oosterse Kerken. Hij was aanwezig bij deze ontmoeting en leidde het gesprek.

• Uitreiking Elisabethcertificaat in gevangenis

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 10 september 2021

Bisschop Van den Hende bracht op dinsdag 7 september een werkbezoek aan de Penitentiaire Inrichting (PI) Alphen aan den Rijn, samen met de medewerker voor diaconie Jan Maasen. Dit bezoek was nog een laat uitvloeisel van de Diaconieprijs ‘Brood en Rozen’ van vorig jaar.