Netwerk van liefde

• Bisschop roept op tot steun aan de Adventsactie

Door: Bisdom Rotterdam maandag 23 november 2020

Op zondag 29 november start de adventsperiode. Elk jaar voert de Stichting Bisschoppelijke Vastenactie de Adventscampagne uit, samen met honderden vrijwilligers uit de parochies. Door corona is dat dit jaar minder goed mogelijk. De bisschop vraagt daarom aandacht voor de Adventsactie op zijn kerstkaart en verstuurt deze dagen een brief aan pastorale beroepskrachten en vrijwilligers van MOV-groepen.

• Tussenbeide: 100.000 kerstspecials in eenmalige oplage

Door: Bisdom Rotterdam zaterdag 21 november 2020

Dit jaar viert Nederland Kerst in de anderhalvemetersamenleving. Parochies organiseren Kerstmis noodgedwongen met kleinere aantallen. Als warm gebaar voor Kerstmis in coronatijd bezorgen parochies die daartoe in de gelegenheid zijn het bisdommagazine Tussenbeide samen met het parochieblad. Zo doen ze wat extra’s voor hun parochianen.

• Paus Franciscus: ‘Wat kunnen wij met Kerst voor anderen betekenen?’

Door: Katholiekleven.nl woensdag 18 november 2020

Wat kunnen wij met de kerstdagen aan anderen geven? Die vraag stelde paus Franciscus in zijn preek bij gelegenheid van de Werelddag voor de Armen, zondag 15 november.

• Op zaterdagmorgen 14 november stemden diaconale vrijwilligers en beroepskrachten af op het YouTube-kanaal van het bisdom Rotterdam voor de livestream van de diaconieprijs ‘Brood en Rozen’ 2020. Kunsthistorica Désirée Krikhaar nam de kijkers mee langs de werken van barmhartigheid en het leven van Elisabeth van Thüringen aan de hand van schilderijen en iconen. Haar presentatie is terug te kijken.

• In het Jaar van het Woord van God geeft het bisdom Rotterdam speciale zakbijbeltjes uit om cadeau te doen aan mensen die diaconale hulp ontvangen. De eerste boekjes zijn al verspreid via het gevangenispastoraat en via parochiële caritas instellingen.

• Livestream diaconieprijs ‘Brood en Rozen’ 2020

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 12 november 2020

Vanwege de heersende coronapandemie heeft de diaconieprijs ‘Brood en Rozen’ van het Bisdom Rotterdam een bijzondere invulling gekregen. Dit jaar wordt op 14 november een Elisabethcertificaat uitgereikt aan alle diaconale initiatieven die zich tijdens de eerste coronagolf hebben ingezet voor kwetsbare mensen in kerk en samenleving.

• DiaconAction kaartenactie: Ons hart gaat uit naar onze naaste

Door: Bisdom Rotterdam dinsdag 10 november 2020

November en december zijn voor jongeren ‘DiaconAction maanden’. Samen gaan ze aan de slag om iets te betekenen voor een naaste in hun omgeving. Dit jaar is daar een hartverwarmende kaart voor gemaakt.

• Allerzielen: Bisschop Van den Hende schrijft brief aan alle gelovigen

Door: Bisdom Rotterdam maandag 02 november 2020

Vanwege de tweede golf aan coronabesmettingen zijn er beperkingen waar het gaat om het deelnemen aan de vieringen van Allerzielen in de kerk op 2 november. “Maar ondanks dit alles zullen wij als Kerk de gedachtenis van Allerzielen niet overslaan en ongemerkt aan ons voorbij laten gaan”, schrijft bisschop Van den Hende in een brief aan gelovigen in het bisdom Rotterdam.

• In zijn boodschap voor de Werelddag van de Armen, die op zondag 15 november door de Kerk wordt gevierd, neemt paus Franciscus het boek ‘Wijsheid van Jezus Sirach’ als inspiratie. Hij concludeert daaruit dat het gebed tot God en de solidariteit met de armen en de lijdenden niet van elkaar te scheiden zijn.

• Bisschop Van den Hende heeft als voorzitter van de Bisschoppenconferentie condoleances gestuurd naar Mgr. André Marceau, de bisschop van Nice, in verband met de aanslag die daar op 29 oktober plaatsvond in de basiliek.