Netwerk van liefde

• Heropening van inloophuis: diaconie op anderhalve meter

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 25 juni 2020

‘Een gesloten inloophuis, een grotere tegenstelling bestaat niet.’ Deze uitroep was te lezen op de website van de Jessehof toen de coronacrisis uitbrak. Diakenstudent Ed Doe ondersteunt dit interkerkelijk diaconaal centrum in Delft vanuit zijn stage. Hij is opgelucht dat de Jessehof, al is het beperkt, vanaf begin juni weer open is.

• Diaconieprijs krijgt geheel andere opzet dan vooraf gedacht

Door: Bisdom Rotterdam zondag 21 juni 2020

De diaconieprijs die dit najaar uitgereikt zou worden, krijgt een geheel andere opzet dan vooraf gedacht, meldt de digitale nieuwsbrief Dienen. De prijs wordt in november uitgereikt aan alle diaconale initiatieven van parochies en caritas instellingen in coronatijd.

• Kerk in coronatijd: Ze voelden mijn hand door de handschoen heen

Door: Bisdom Rotterdam maandag 15 juni 2020

In coronatijd kleurden de Zuid-Hollandse Eilanden op de kaart van het RIVM diep rood door het hoge aantal besmettingen met het virus. Lizzy Beenhakker maakte het als pastoraal werkster van dichtbij mee. Ze ondersteunde artsen en verpleegkundigen die telefonisch hun verhaal kwijt konden en ook zelf stond ze soms, volledig gehuld in beschermende kleding, naast de patiënten die vochten voor hun leven. Toch zag ze in die ellendige tijd ook pareltjes. Nu het er bijna virusvrij is, komt het kerkelijk leven op anderhalve meter voorzichtig op gang.

• VIDEO De laatste eer. In coronatijd

Door: Katholiekleven.nl donderdag 14 mei 2020

Bisschop Van den Hende van Rotterdam bracht vanwege het coronavirus een bezoek aan de katholieke begraafplaats in Rotterdamse wijk Crooswijk. Theo van Werkhoven van de begraafplaats verwelkomde de bisschop.

• Op zondag 10 mei wordt tijdens de eucharistieviering op NPO2 gecollecteerd in het kader van het coronahulp-platform #nietalleen. Ook door andere kerkgenootschappen wordt op 10 mei gecollecteerd onder het motto #nietalleen. De collectes zijn voor initiatieven die kerken in het kader van #nietalleen ondernemen.

• VIDEO Boodschap van bisschop Van den Hende aan de zorg

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 06 mei 2020

Bisschop Van den Hende heeft een videoboodschap opgenomen voor de zorg. “Op dit moment, waarop we gevraagd worden uit veiligheid anderhalve meter afstand te houden, zijn er veel mensen in ziekenhuizen, verpleeghuizen en in de thuiszorg die geen afstand kunnen houden, omdat ze vanuit hun beroep, vanuit hun roeping mag je rustig zeggen, mensen nabij zijn met verzorging en verpleging.”

• FOTOVERSLAG: Bisschop bezoekt uitdeelpunt voedselbank

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 01 mei 2020

Op woensdagochtend 29 april bezoekt Mgr. Van den Hende het uitdeelpunt van de voedselbank in de Emmausgangersparochie in Rotterdam-IJsselmonde. De pakketten van de voedselbank worden uitgedeeld in de parochiezaal naast de kerkruimte, waar normaliter de eucharistie wordt gevierd.

• FOTOVERSLAG: Bisschop bezoekt begraafplaats vanwege coronavirus

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 29 april 2020

“We zijn dankbaar dat u vandaag hier bij ons op bezoek komt en uw steunt betuigt.” Met deze woorden verwelkomde directeur Theo van Werkhoven van de R.K. Begraafplaats St. Laurentius bisschop Van den Hende op dinsdag 28 april. De bisschop bracht op deze dag een bezoek aan de begraafplaats in Rotterdamse wijk Crooswijk.

• Priester in zorgcentrum: pastorale steun aan bewoners in coronatijd

Door: Bisdom Rotterdam dinsdag 28 april 2020

In het rooms-katholiek zorgcentrum Roomburgh in Leiden woont rector Hofstede. Hij heeft als inwonend priester dagelijks te maken met het isolement waarin bewoners van Roomburgh terecht zijn gekomen door het coronavirus. Voor het zorgcentrum geldt een strikte quarantaine en ook de ouderen in de aanleunwoningen leven geïsoleerd. Ondanks dat hij zelf op leeftijd is, biedt de rector geestelijke steun aan zijn mede-bewoners.

• De diaken- en priesterstudenten van vormingscentrum Vronesteyn bedachten een actie om alle gepensioneerde priesters en diakens van het bisdom Rotterdam een kaart met een paasgroet te sturen. Hiermee wilden zij de emeriti een hart onder de riem steken in deze coronatijd. En dat werd gewaardeerd. De actie krijgt zelfs een vervolg.