Netwerk van liefde

• Boodschap van paus Franciscus voor Wereldziekendag 11 februari

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 05 februari 2021

Donderdag 11 februari (de gedachtenis van de heilige Maagd Maria van Lourdes) viert de Kerk Wereldziekendag. Paus Franciscus schrijft in zijn boodschap voor deze dag over de vertrouwensrelatie tussen zieken en verzorgers en neemt daarbij als uitgangspunt een tekst uit het evangelie van Matteus: “Gij hebt maar één Meester en gij zijt allen broeders” (Matteüs 23, 8).

• Kerstkaart van bisschop Van den Hende

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 23 december 2020

“Het mens-geworden Woord van God wacht ook nu op ons antwoord.” Dat schrijft bisschop Van den Hende dit jaar op zijn kerstkaart. Download de kerstkaart of lees hier de kerstwens van de bisschop.

• Kerstactie Vronesteyn: Help de blijde boodschap verspreiden

Door: Bisdom Rotterdam maandag 21 december 2020

“Help de blijde boodschap verspreiden.” Die oproep doet bisschop Van den Hende vanwege de kerstactie van Vronesteyn, het centrum voor de priesteropleiding en diakenopleiding in het bisdom Rotterdam.

• Op 11 december vond een Laurentiusconferentie plaats over het thema jongeren en eenzaamheid. De eenzaamheid onder kwetsbare jongeren is gegroeid door corona, bijvoorbeeld onder dakloze jongeren voor wie lange tijd de gezamenlijke ontmoetingen niet door konden gaan. En ook is de groep kinderen en jongeren die eenzaam zijn, gegroeid.

• Bisschop bezoekt gevangenis voor Kerstmis

Door: Bisdom Rotterdam dinsdag 15 december 2020

Bisschop Van den Hende bezocht op donderdag 10 december de penitentiaire inrichting Dordrecht. De bisschop gaf aan de gevangenis een bijzondere kerstgroep. Hij ging daarmee in op een speciaal verzoek.

• Kaartenactie DiaconAction: ‘We zijn u niet vergeten! Houd vol!’

Door: Bisdom Rotterdam maandag 14 december 2020

In november en december zetten jongeren zich jaarlijks in voor DiaconAction. Om ook dit jaar een diaconale actie te doen die coronaproof is, stelde het bisdom Rotterdam kaarten beschikbaar voor jongeren om te schrijven aan onder meer ouderen, zieken of gevangenen. In parochiefederatie Clara en Franciscus in het Groene Hart deden de vormelingen mee en schreven ieder acht kaarten voor oudere parochianen die aan huis gekluisterd zijn in deze tijd.

• Bisschop roept op tot steun aan de Adventsactie

Door: Bisdom Rotterdam maandag 23 november 2020

Op zondag 29 november start de adventsperiode. Elk jaar voert de Stichting Bisschoppelijke Vastenactie de Adventscampagne uit, samen met honderden vrijwilligers uit de parochies. Door corona is dat dit jaar minder goed mogelijk. De bisschop vraagt daarom aandacht voor de Adventsactie op zijn kerstkaart en verstuurt deze dagen een brief aan pastorale beroepskrachten en vrijwilligers van MOV-groepen.

• Tussenbeide: 100.000 kerstspecials in eenmalige oplage

Door: Bisdom Rotterdam zaterdag 21 november 2020

Dit jaar viert Nederland Kerst in de anderhalvemetersamenleving. Parochies organiseren Kerstmis noodgedwongen met kleinere aantallen. Als warm gebaar voor Kerstmis in coronatijd bezorgen parochies die daartoe in de gelegenheid zijn het bisdommagazine Tussenbeide samen met het parochieblad. Zo doen ze wat extra’s voor hun parochianen.

• Paus Franciscus: ‘Wat kunnen wij met Kerst voor anderen betekenen?’

Door: Katholiekleven.nl woensdag 18 november 2020

Wat kunnen wij met de kerstdagen aan anderen geven? Die vraag stelde paus Franciscus in zijn preek bij gelegenheid van de Werelddag voor de Armen, zondag 15 november.

• Op zaterdagmorgen 14 november stemden diaconale vrijwilligers en beroepskrachten af op het YouTube-kanaal van het bisdom Rotterdam voor de livestream van de diaconieprijs ‘Brood en Rozen’ 2020. Kunsthistorica Désirée Krikhaar nam de kijkers mee langs de werken van barmhartigheid en het leven van Elisabeth van Thüringen aan de hand van schilderijen en iconen. Haar presentatie is terug te kijken.