Netwerk van liefde

• Op 5 april 2018 heeft Mgr. Van den Hende de nieuwbouw van het Alfrinkcollege in Zoetermeer ingezegend. De school is door de verbouwing duurzamer geworden en biedt meer studieruimte aan de leerlingen.

• Parochies zamelen massaal in voor lokale voedselbanken

Door: Bisdom woensdag 28 maart 2018

Onder het motto ‘Waar wij vasten, worden anderen gevoed’ roept het bisdom Rotterdam al een aantal jaren de parochies op om in de Veertigdagentijd houdbare levensmiddelen in te zamelen voor de lokale voedselbank. Daaraan is dit jaar massaal gehoor gegeven. In zeker 108 parochiekernen is in de afgelopen weken voedsel ingezameld. Ook de medewerkers van het bisdombureau hebben tien boodschappentassen gevuld.

• Op maandag 19 maart neemt Mgr. Van den Hende deel aan de sobere maaltijd in de Johannesparochie in Rotterdam (parochiefederatie Rotterdam Rechter Maasoever).

• Basisscholen doen mee aan Vastenactie

Door: Bisdom woensdag 21 maart 2018

Ook rooms-katholieke basisscholen geven in de Veertigdagentijd aandacht aan de Vastenactie. Dat doen ze op verschillende manieren. Vaak bestaat er al een jarenlange hechte werkrelatie tussen de parochiële MOV-groep en de lokale scholen.

• 40-dagencampagne: M25-groepen doen mee met NL Doet

Door: Bisdom donderdag 08 maart 2018

Op vrijdag 9 en zaterdag 10 maart vindt NLDoet plaats, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Het Oranjefonds richt met NLDoet de schijnwerpers op vrijwilligerswerk en nodigt iedereen uit om een dagje de handen uit de mouwen te steken. Minstens twee M25-groepen uit het bisdom hebben gehoor gegeven aan deze oproep. Deelname aan NLDoet past mooi in de 40-dagencampagne.

• Vastenmorgen met fairtrade-ontbijt

Door: Bisdom zaterdag 03 maart 2018

De MOV-groep Alblasserwaard-West organiseert op zondag 4 maart een vastenmorgen in Sliedrecht met fairtrade-ontbijt. De groep ontving in 2013 de Diaconieprijs ‘Brood en Rozen’ voor haar mini-pelgrimstocht.

• “Diaconie hoort bij de zending van de Kerk en bidden is nodig om de naastenliefde te kunnen betrachten. Paus Franciscus zei daar recent over: het Woord van God gaat van je oren, naar je hart, naar je handen.” Met deze woorden opent Mgr. Van den Hende de Laurentiusconferentie op vrijdagmiddag 2 maart.

• Sobere maaltijden brengen mensen en kerken bijeen

Door: Bisdom dinsdag 27 februari 2018

De derde week van de 40-dagencampagne is gestart. Deze week vermeldt het overzicht 44 activiteiten. Daartoe behoren ook vijftien sobere maaltijden. Voor deze activiteit worden verschillende namen gebruikt: vastensoep, soepmaaltijd, vastenmaaltijd, soberheidsmaaltijd, solidariteitsmaaltijd of eenvoudige maaltijd.

• Op zaterdag 17 februari nemen dertig mensen deel aan de diocesane impulsbijeenkomst ‘Gemeenschapsopbouw en diaconie’ in de Adelbertkerk in Delft. Deze ochtend is een inhoudelijk vervolg op de diaconieprijs ‘Brood en Rozen’, die in november 2017 is uitgereikt. Nu kan er meer aandacht worden besteed aan het winnende project en aan drie andere projecten, die waren voorgedragen in de categorie ‘Gemeenschapsopbouw en diaconie.’

• 40-dagencampagne maakt ‘netwerk van liefde’ zichtbaar

Door: Bisdom maandag 19 februari 2018

Op Aswoensdag (14 februari) is de Veertigdagentijd begonnen. Voor het bisdom Rotterdam betekende dat ook de start van de 40-dagencampagne met als thema ‘Netwerk van Liefde’. Met die campagne richt het bisdom de schijnwerper op de vele diaconale activiteiten, die katholieke parochies, scholen en instellingen in deze periode organiseren.