Netwerk van liefde

• Het bisdom Rotterdam en de Werelddag van de Armen

Door: Bisdom dinsdag 24 juli 2018

“De Werelddag van de Armen wil een teken zijn van de bereidheid om te delen met mensen in nood.” Dit schrijft Mgr. Van den Hende in een brief aan onder meer parochiebesturen, PCI-besturen en werkgroepen diaconie. De bisschop nodigt hen uit om aan te sluiten bij dit initiatief van paus Franciscus.

• “Antonius is een van de meest vereerde heiligen in onze Kerk”, stelde Mgr. Van den Hende op woensdagavond 13 juni, de feestdag van de heilige Antonius van Padua. “Antonius was oprecht bekommerd om het lot van de armen en hij spande zich in om hun situatie te verbeteren. In zijn liefde en zorg voor de armen toonde Antonius zich een volgeling van Jezus Christus.”

• Op 23 mei sprak Mgr. Van den Hende bij de start van de internationale ontmoeting van CIDSE. Dit netwerk van katholieke organisaties voor ontwikkelingswerk had zijn ontmoeting in Den Haag, in het bisdom Rotterdam, in het kader van een forum over communicatie, educatie en fondswerving.

• Op 5 april 2018 heeft Mgr. Van den Hende de nieuwbouw van het Alfrinkcollege in Zoetermeer ingezegend. De school is door de verbouwing duurzamer geworden en biedt meer studieruimte aan de leerlingen.

• Parochies zamelen massaal in voor lokale voedselbanken

Door: Bisdom woensdag 28 maart 2018

Onder het motto ‘Waar wij vasten, worden anderen gevoed’ roept het bisdom Rotterdam al een aantal jaren de parochies op om in de Veertigdagentijd houdbare levensmiddelen in te zamelen voor de lokale voedselbank. Daaraan is dit jaar massaal gehoor gegeven. In zeker 108 parochiekernen is in de afgelopen weken voedsel ingezameld. Ook de medewerkers van het bisdombureau hebben tien boodschappentassen gevuld.

• Op maandag 19 maart neemt Mgr. Van den Hende deel aan de sobere maaltijd in de Johannesparochie in Rotterdam (parochiefederatie Rotterdam Rechter Maasoever).

• Basisscholen doen mee aan Vastenactie

Door: Bisdom woensdag 21 maart 2018

Ook rooms-katholieke basisscholen geven in de Veertigdagentijd aandacht aan de Vastenactie. Dat doen ze op verschillende manieren. Vaak bestaat er al een jarenlange hechte werkrelatie tussen de parochiële MOV-groep en de lokale scholen.

• 40-dagencampagne: M25-groepen doen mee met NL Doet

Door: Bisdom donderdag 08 maart 2018

Op vrijdag 9 en zaterdag 10 maart vindt NLDoet plaats, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Het Oranjefonds richt met NLDoet de schijnwerpers op vrijwilligerswerk en nodigt iedereen uit om een dagje de handen uit de mouwen te steken. Minstens twee M25-groepen uit het bisdom hebben gehoor gegeven aan deze oproep. Deelname aan NLDoet past mooi in de 40-dagencampagne.

• Vastenmorgen met fairtrade-ontbijt

Door: Bisdom zaterdag 03 maart 2018

De MOV-groep Alblasserwaard-West organiseert op zondag 4 maart een vastenmorgen in Sliedrecht met fairtrade-ontbijt. De groep ontving in 2013 de Diaconieprijs ‘Brood en Rozen’ voor haar mini-pelgrimstocht.

• “Diaconie hoort bij de zending van de Kerk en bidden is nodig om de naastenliefde te kunnen betrachten. Paus Franciscus zei daar recent over: het Woord van God gaat van je oren, naar je hart, naar je handen.” Met deze woorden opent Mgr. Van den Hende de Laurentiusconferentie op vrijdagmiddag 2 maart.