Netwerk van liefde

• Kerken ondertekenen pleidooi voor hulp aan vluchtelingen

Door: Rkkerk.nl vrijdag 25 september 2020

In drie grote landelijke dagbladen is een oproep gepubliceerd aan de politiek om meer te doen voor de 13.000 mannen, vrouwen en kinderen uit vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. Deze oproep is door tientallen organisaties ondertekend. Daaronder ook de Raad van Kerken in Nederland, waarin de Rooms-katholieke Kerk participeert.

• Nieuwe video: Hoe ontdek je dat God je roept tot diaken?

Door: Bisdom Rotterdam maandag 07 september 2020

“Er was geen stem uit de hemel die tegen me zei: ‘Je moet diaken worden.’ En toch heb ik het gevoel dat God mij roept.” In de nieuwe video van het bisdom Rotterdam vertellen Melchior Kerklaan en Ed Doe openhartig over hun roeping tot het diaconaat. Het betekende voor beiden een wending in hun leven die ze eerder niet voor mogelijk hielden.

• Gebed en financiële steun voor Beiroet

Door: Rkkerk.nl woensdag 12 augustus 2020

Op 4 augustus werd Libanon plotseling getroffen door een verwoestende explosie in de haven van Beiroet. De Nederlandse bisschoppen vragen om zondag 16 augustus in de parochies en instellingen te bidden voor de bevolking van Libanon, in het bijzonder voor de bewoners van Beiroet die het slachtoffer zijn van deze ramp, en een collecte te houden of een donatie te doen.

• Dit jaar konden de zomerkampen in het bisdom helaas niet doorgaan. In een filmpje van drie minuten vertelt de bisschop over het thema dat de zomerkampen dit jaar hadden: Woord zonder grenzen.

• Heropening van inloophuis: diaconie op anderhalve meter

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 25 juni 2020

‘Een gesloten inloophuis, een grotere tegenstelling bestaat niet.’ Deze uitroep was te lezen op de website van de Jessehof toen de coronacrisis uitbrak. Diakenstudent Ed Doe ondersteunt dit interkerkelijk diaconaal centrum in Delft vanuit zijn stage. Hij is opgelucht dat de Jessehof, al is het beperkt, vanaf begin juni weer open is.

• Diaconieprijs krijgt geheel andere opzet dan vooraf gedacht

Door: Bisdom Rotterdam zondag 21 juni 2020

De diaconieprijs die dit najaar uitgereikt zou worden, krijgt een geheel andere opzet dan vooraf gedacht, meldt de digitale nieuwsbrief Dienen. De prijs wordt in november uitgereikt aan alle diaconale initiatieven van parochies en caritas instellingen in coronatijd.

• Kerk in coronatijd: Ze voelden mijn hand door de handschoen heen

Door: Bisdom Rotterdam maandag 15 juni 2020

In coronatijd kleurden de Zuid-Hollandse Eilanden op de kaart van het RIVM diep rood door het hoge aantal besmettingen met het virus. Lizzy Beenhakker maakte het als pastoraal werkster van dichtbij mee. Ze ondersteunde artsen en verpleegkundigen die telefonisch hun verhaal kwijt konden en ook zelf stond ze soms, volledig gehuld in beschermende kleding, naast de patiënten die vochten voor hun leven. Toch zag ze in die ellendige tijd ook pareltjes. Nu het er bijna virusvrij is, komt het kerkelijk leven op anderhalve meter voorzichtig op gang.

• VIDEO De laatste eer. In coronatijd

Door: Katholiekleven.nl donderdag 14 mei 2020

Bisschop Van den Hende van Rotterdam bracht vanwege het coronavirus een bezoek aan de katholieke begraafplaats in Rotterdamse wijk Crooswijk. Theo van Werkhoven van de begraafplaats verwelkomde de bisschop.

• Op zondag 10 mei wordt tijdens de eucharistieviering op NPO2 gecollecteerd in het kader van het coronahulp-platform #nietalleen. Ook door andere kerkgenootschappen wordt op 10 mei gecollecteerd onder het motto #nietalleen. De collectes zijn voor initiatieven die kerken in het kader van #nietalleen ondernemen.

• VIDEO Boodschap van bisschop Van den Hende aan de zorg

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 06 mei 2020

Bisschop Van den Hende heeft een videoboodschap opgenomen voor de zorg. “Op dit moment, waarop we gevraagd worden uit veiligheid anderhalve meter afstand te houden, zijn er veel mensen in ziekenhuizen, verpleeghuizen en in de thuiszorg die geen afstand kunnen houden, omdat ze vanuit hun beroep, vanuit hun roeping mag je rustig zeggen, mensen nabij zijn met verzorging en verpleging.”