Netwerk van liefde

Bisschop op werkbezoek bij Erasmus MC

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 02 juni 2023

Foto: Bisdom Rotterdam

Zorgen voor de naaste in het ziekenhuis

Op dinsdag 30 mei bezocht bisschop Van den Hende het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. De bisschop deed dit samen met Emile Boleij, bisschoppelijk gedelegeerde voor geestelijk verzorgers in het bisdom. Bisschop Van den Hende sprak met twee katholieke geestelijk verzorgers die met een zending van de bisschop werkzaam zijn in het ziekenhuis, Jolanda Jacobs en Annemarie den Blanken, hij nam deel aan een ontmoeting van het team psychosociale zorg en bezocht de afdeling hematologie. Ook was er een gesprek met Joke Boonstra, vicevoorzitter Raad van Bestuur, die de bisschop een toelichting gaf bij de opzet en uitvoering van het nieuwe stiltecentrum. Het bezoek werd vanuit het ziekenhuis ondersteund en gefaciliteerd door Joyce Wittelaar.

De geestelijk verzorgers in het Erasmus maken deel uit van een interdisciplinair team. De dienst Psychosociale Zorg bestaat uit psychiaters, verpleegkundig specialisten psychiatrie, psychologen, maatschappelijk werkers en geestelijk verzorgers. Tijdens hun teamdag op 30 mei bekeken zijn in de ochtend kunstwerken die in het ziekenhuis te vinden zijn en gingen aan de hand daarvan in gesprek over hun visie en de spiritualiteit van waaruit zij werken.

“Dit programmaonderdeel is mede geïnspireerd door de videoboodschap die u aan het begin van de coronapandemie heeft opgenomen bij het beeld van de barmhartige Samaritaan”, vertelt teammanager Anton Aerts, wanneer de bisschop in de middag aansluit. “Jezus vertelt over de barmhartige Samaritaan om duidelijk te maken waar het om gaat. Barmhartig zijn wil zeggen dat je zo geraakt bent dat je vindt dat je een stap naar voren moet doen”, zegt de bisschop als hij wordt uitgenodigd daarover te vertellen. De bisschop schetst de gelijkenis uit Lucas 10, 25-37. “Vaak wordt gezegd: degene die aan de kant van de weg ligt is je medemens en je naaste. Dat is zo. Maar als jij een stap naar voren doet om iemand in moeilijke omstandigheden te helpen, wórd jij de naaste. Het ziekenhuis is een groot complex en ziet er van buiten statisch uit. Maar binnen is het een grote drukte. En in coronatijd werd, ondanks alle moeilijkheden en onzekerheden, hier en op andere plekken toch zorg gegeven, waar een innerlijke drijfveer voor nodig is en waarbij je de naaste wordt van de mensen die aan jou worden toevertrouwd.”

V.l.n.r. Emile Boleij, Annemarie den Blanken, Mgr. Van den Hende, Jolanda Jacobs.

De geestelijk verzorgers vertellen tijdens het werkbezoek over de samenwerking in het team Psychosociale Zorg en de uitdagingen van het werken in een ziekenhuis, waar veel patiënten slechts kort verblijven. Op de afdeling hematologie brengen mensen vaak langere tijd door. Jolanda Jacobs en Annemarie den Blanken bezoeken de patiënten op de afdeling zeer regelmatig. Ze nodigen de bisschop uit voor een bezoek aan de afdeling en aan een van de patiënten, en voor een gesprek met enkele verpleegkundigen. Op de afdeling worden onder meer ook patiënten van de Nederlandse Antillen behandeld, ver van huis en familie. De geestelijk verzorgers en de verpleegkundigen vertellen in het gesprek met de bisschop over de impact die de ziekte en het lange verblijf in het ziekenhuis hebben op de mensen, op hun gezin en familie. En ze spreken over hun werk voor specifiek deze patiënten. “Je leert veel van de mensen, van alles wat ze meemaken, hoe ze er doorheen komen met hun geloof en hun familie, ook veel katholieke mensen, veel mensen zijn gelovig”, zegt een van de verpleegkundigen.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven