Netwerk van liefde

Bisschop zegent rozen voor de zorg

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 20 maart 2020

Foto: Ramon Mangold

Bloemengroet van 20.000 rozen voor ziekenhuizen

Deze week worden 20.000 rozen beschikbaar gesteld door rozenkweker John Meijer uit Pijnacker. Hij is al jarenlang de hoofdleverancier van rozen voor de paasviering op het Sint Pietersplein in Rome en bood vorige week aan een veelvoud van de rozen die normaliter naar Rome gaan, te snijden voor de zorg. De rozen gaan deze dagen naar ziekenhuizen. Op donderdag 19 maart zegende bisschop Van den Hende de bloemen.

In gesprek met Kruispunt legt bisschop Van den Hende uit wat het zegenen van de bloemen betekent: “Het is niet zo dat ze daardoor nog mooier worden dan ze al zijn. Bij het zegenen van de bloemen, zegen je ook de mensen die ze gekweekt hebben en de mensen die ze ontvangen. Je zegent de bloemen uit dankbaarheid voor het vakmanschap en ten teken van verbondenheid met mensen in nood. Dat deze bloemengroet met Gods zegen een echte daad van liefde mag zijn.”

Normaliter zegent de bisschop het bloementransport dat voor de Goede Week vanuit de Keukenhof naar Rome vertrekt. Daar sieren de Nederlandse bloemen het Sint Pietersplein met Pasen. Vanwege het coronavirus zal het Sint Pietersplein in Rome leeg zijn met Pasen en is ook het internationale bloementransport niet mogelijk.

Foto: Bisdom Rotterdam

Bisschop Van den Hende: “God jaagt ons niet de dood in, maar nodigt ons uit tot naastenliefde en gemeenschapszin. Je moet misschien in deze tijd de ramen en deuren dicht houden, maar niet je hart. Als mensen angstig zijn, mogen we weten in geloof: de Heer houdt ons vast. Geloof houdt ook de opdracht in dat je naar elkaar toe gaat en je hart openstelt en de telefoon pakt. De Kerk is een netwerk van liefde dat de liefde van God laat zien in woord en daad en uitstraling heeft in de samenleving.”

“Deze bloemengroet is een creatieve actie, een bijzonder teken van verbondenheid in tijden waarin mensen in de zorg risico’s nemen door hun inzet. Normaliter gaan producten de hele wereld over. Het is triest dat de verspreiding van een virus het nu heeft overgenomen van de verspreiding van de bloemen. Ik hoop dat het snel weer goed komt. Wat we in ieder geval beseffen, is de noodzaak om er voor elkaar te zijn, in Europa en wereldwijd. Niemand is autonoom zodanig dat hij niemand nodig heeft en niemand hoeft te helpen. Bovendien mag men zich nooit ontwikkelen ten koste van een ander.”

“Men zegt wel ‘nood leert bidden’. Ik hoop dat we ons hele leven mogen verbinden met gebed, zoals we dat nu doen voor de inzet van hulpverleners en voor de mensen die strijden om weer beter te worden. Ik hoop dat bidden sterker wordt. Ons gebed is een uiting van wat ons bezighoudt uit bekommernis om de mensen en vóór alles uit verbondenheid met God.”

  • Kijk voor een uitgebreide reportage van de bloemengroet maandag 23 maart naar Kruispunt (NPO 2, 22.50 uur)
Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven