Netwerk van liefde

Bisschop zegent stilteruimte en nieuwbouw pabo Thomas More Hogeschool

Door: Bisdom vrijdag 17 februari 2017
Foto: Bisdom Rotterdam

“Jezus zocht de stilte op, samen met zijn leerlingen (Marcus 6, 30-32). Hier op de pabo hebben leraren en studenten ook ruimte en stilte nodig om vandaaruit hun werk te kunnen doen, gedragen door Gods liefde.” Dit zegt Mgr. Van den Hende op vrijdag 17 februari als hij de stilteruimte en de nieuwbouw van de Thomas More pabo in Rotterdam zegent.

Docent Leontien Dekker heet alle aanwezigen welkom en geeft het woord aan Ton Groot Zwaafting, voorzitter van het College van Bestuur. “Een stilteruimte is er niet voor niets”, vertelt deze, “onze pabo is functioneel en doelgericht. De stilteruimte symboliseert dat dit alleen werkt als we af en toe stil staan. We willen de beste leraren opleiden voor kinderen die dat nodig hebben. We willen kinderen de kans geven om te groeien. We willen leraren opleiden die dat mogelijk maken.” Kinderen mogen ‘levenskunstenaars’ zijn, legt hij uit. “Dat wil zeggen: kinderen die ten volle leven, die volwaardig leven in alle voor- en tegenspoed. Die leven voor anderen en met anderen.”

“Goed onderwijs is de goede dingen doen en die dingen goed doen met de katholieke waarden. Onderwijs geef je alleen met hart en ziel. Dit moment is dierbaar voor ons. We zijn dankbaar dat we deze stap hebben mogen zetten. Het is voor ons een symbolisch moment: een vernieuwde Thomas More in een vernieuwd gebouw, waarin we met hart en ziel willen staan.”

"We bidden dat al het goede, dat God in jullie hart gelegd heeft, naar boven mag komen en dat jullie werken en studeren hier goede vruchten mag geven."

Mgr. Van den Hende wordt uitgenodigd de stilteruimte te zegenen. “In het onderwijs werk je aan de groei van een persoon met al zijn of haar talenten”, zegt hij. “Je maakt ontplooiingskansen voor kinderen mogelijk. Binnen deze schoolruimte, met alle activiteit die er is, is nu ook een stille plek ingericht. Waar je rustig kunt gaan zitten. Als we deze plek zegenen, betekent dit dat we de plek toewijden aan wat ons helpt om ons werk als opdracht goed te vervullen: stilstaan, God zoeken en Hem vinden in gebed. Als we de stilteruimte zegenen, wijden we deze plaats in Gods naam toe aan deze goede dingen.”

In de stilteruimte staat een beeld van Maria. Mgr. Van den Hende: “Bij Maria kun je een kaars aansteken als een gebed zonder omhaal van woorden en er gewoon stil zijn. Net als bij gewoon bezoek, hoeft er niet altijd veel gepraat te worden om het goed te laten zijn. We vragen Maria om met ons mee te bidden tot God.” De bisschop schenkt de school vervolgens een icoon met een afbeelding van de gekruisigde Christus omringd door Maria, Johannes en anderen. Hij overhandigt deze in de kapel aan de voorzitter van het College van Bestuur.              

Foto: pabo Thomas More Hogeschool

In de ruimte naast de kapel zegent Mgr. Van den Hende ook de nieuwbouw en de aanwezige leden van de staf en studenten. “Het gaat immers ook om de mensen in het gebouw. Het is hier een komen en gaan van mensen. We bidden dat al het goede, dat God in jullie hart gelegd heeft, naar boven mag komen en dat jullie werken en studeren hier goede vruchten mag geven. Het onderwijs is een dienst aan heel de samenleving. Iedereen heeft baat bij goed onderwijs dat met hart en ziel gegeven wordt.”

Docent Leontien Dekker nodigt iedereen uit om een wens of een gebed op een viltje te schrijven. Op de muur bij het Mariabeeld waar de kaarsjes branden, is een kluisje aangebracht waar de gebeden en wensen in bewaard worden. Ze bedankt alle aanwezigen, waaronder de studenten van de leergang muziek die het programma ondersteunden met hun zang.

Foto: Bisdom Rotterdam
Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven