Netwerk van liefde

DiaconAction: hoe jongeren en kinderen in het bisdom Rotterdam een verschil maken voor een ander

Door: Bisdom Rotterdam dinsdag 17 december 2019

Jong en oud maken samen kerstkaarten voor gedetineerden, parochie St. Christoffel

Liefdevolle initiatieven tijdens DiaconAction in het bisdom Rotterdam

In de maanden november en december werden rond DiaconAction liefdevolle initiatieven ondernomen in het bisdom Rotterdam. Een van die initiatieven waren de jongeren van M25-Westland die zich tijdens een kerstmarkt inzetten voor mensen met een verstandelijke beperking. En de kerstkaartenactie van de Lambertuskerk, waardoor in Rotterdam en omgeving bijna negenhonderd zieke kinderen en ouderen deze Kerst worden verrast met een kerstkaart, gemaakt door kinderen.

“Vanuit de ziekenhuizen zijn de reacties heel enthousiast als we kerstkaarten brengen voor de zieke kinderen die met Kerst niet thuis kunnen zijn”, vertelt Elly, initiatiefneemster van het project ‘Kerstkaarten maken voor zieke kinderen en ouderen’ in de Lambertuskerk in Rotterdam. "Wat vooral aanspreekt is dat het van kinderen is, voor kinderen.”

Door het aanstekelijke enthousiasme van de kinderen, werd de kerstkaartenactie zelfs door scholen buiten Rotterdam opgepikt.

Elly merkt dat de actie twee kanten op werkt: “Voor de zieke kinderen is het hartverwarmend om een kerstwens van een ander kind te krijgen. En bij de kinderen die de kaart maken, groeit het bewustzijn dat het niet vanzelfsprekend is dat je gezond bent en Kerst met papa en mama thuis kunt vieren. Ook bidden we samen met de kinderen voor degenen die de kaarten ontvangen. Op die manier willen we de kinderen bijbrengen hoe je vanuit geloof, begaan kunt zijn met anderen. Niet alleen met je handen maar ook met je hart iets doen voor een ander.”

Door het aanstekelijke enthousiasme van de kinderen die aan de actie meededen, werd de kerstkaartenactie zelfs door scholen buiten Rotterdam opgepikt: “Enkele jaren geleden vertelden de kinderen uit onze kinderwoorddienst op hun school in Capella aan de IJssel over de kaarten. De godsdienstjuf werd zo enthousiast dat nu de hele school meedoet, én andere scholen waar dezelfde juf godsdienstles geeft.”

Kerstkaartenactie Lambertuskerk

Sinds de start van het project in 2012 heeft Elly het initiatief dan ook flink zien groeien. Wat begon met enkele tientallen kaarten, groeide uit tot 860 kaarten dit jaar: “Sinds 2015 maken we ook kaarten voor ouderen. Dat wordt heel warm ontvangen in de verzorgingstehuizen. De kinderen maken de kaarten in de Adventsperiode tijdens de kinderwoorddienst en de voorbereiding op het kerstspel. Doordat er ook scholen meedoen, kunnen we een gigantische hoeveelheid kaarten verspreiden. Er is veel vraag naar. Zeker ook vanuit verzorgingshuizen waar ouderen wonen die daar de Kerstdagen doorbrengen.”

Het kinderwerkersteam van de Lambertuskerk verzorgt door het jaar heen meerdere diaconale kinderprojecten, waaronder de actie ‘Kinderen geven aan Kinderen’ in de Veertigdagentijd, waarbij gevulde schoolrugzakjes naar kinderen gaan uit gezinnen met een kleine beurs. Steeds zoekt het team de verbinding tussen de diaconie en het gebed.

Elly: “We willen de kinderen laten zien en ervaren dat ook zij leerlingen van Jezus zijn. In de Advent vertellen we dat we toeleven naar de geboorte van Jezus en dat we zijn voorbeeld in ons leven mogen volgen. Daarom willen we lief zijn voor anderen, vooral wanneer de ander ziek is of meer aandacht nodig heeft (werken van barmhartigheid, Matteüs 25). We bidden met de kinderen om kracht voor de zieken en de ouderen, speciaal wanneer zij met de kerstdagen niet thuis kunnen zijn of alleen zijn. En niet alleen voor de zieke kinderen maar ook voor de broertjes, zusjes en de ouders bidden we.”

Jongeren M25-Westland tijdens de Kerstmarkt voor mensen met een verstandelijke beperking. (Foto: Harry Stijger)

In het Westland staken jongeren van M25 de handen uit de mouwen voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze deden dat tijdens de jaarlijkse kerstmarkt van woonzorgpark Het Westerhonk in Monster. Het was gezellig druk op de markt die dit jaar vanwege het weer binnen werd gehouden. Jongeren van M25-Westland bemanden het kraampje van ‘Stichting Vrienden van Het Westerhonk’. Zij ontmoetten daar bewoners met een verstandelijke beperking en verkochten onder meer oliebollen en appelbeignets, waarvan de opbrengst gaat naar nieuwe activiteiten voor bewoners.

“Vorig jaar liep ik stage in het restaurant van Het Westerhonk, dus ik kende het al wel”, vertelt Vera Mutsaers (16), een van de M25-jongeren. “Bewoners zijn altijd heel enthousiast. Toen we in de kraam stonden kwamen drie bewoners naar ons toe. We hebben met hen een praatje gemaakt en samen gelachen om grapjes. Een van hen zei: ‘Jullie zijn voortaan mijn beste vrienden!’ Dat was heel mooi.”

Harry Stijger organiseert de activiteiten van M25-Westland: “We vinden het belangrijk dat jongeren bij activiteiten direct in contact komen met de mensen waarvoor ze de activiteit doen. Bij de kerstmarkt, komen de mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking langs het kraampje met hun buddy of mentor. Sommigen zitten in een rolstoel. We willen door die ontmoeting aan de jongeren meegeven dat gezond zijn niet vanzelfsprekend is, en er ook mensen zijn die leven met een beperking.”

Vera (16): "Ik vind het mooi als ik die aandacht kan geven, waar zij zo’n plezier van hebben.”

“Deze mensen worden snel gezien als ‘minder’”, vertelt Vera, en dat vindt zij onterecht. Ze heeft ervaren dat mensen met een verstandelijke beperking kunnen genieten van elk moment van de dag: “Elk praatje dat je met hen maakt, vinden zij leuk en daar kunnen ze de hele dag blij mee zijn. Dan vind ik het mooi als ik hen die aandacht kan geven, waar zij zo’n plezier van hebben.”

Bij M25-activiteiten vertelt Harry Stijger graag aan de jongeren welk werk van barmhartigheid zij met hun actie doen: “De naam van de jongerengroep ‘M25’ verwijst naar ‘Matteüs 25’, de werken van barmhartigheid in het evangelie. Jezus zei: ‘Al wat gij gedaan hebt voor een dezer geringsten van mijn broeders hebt gij voor Mij gedaan’ (Matteüs 25, 40). Met de werken van barmhartigheid breng je het evangelie in praktijk. Voor jongeren is dat in het kort: ‘Doen!’”

Andere activiteiten rond DiaconAction 2019

  • In de St. Christoffelparochie maakten jongere en oudere parochianen samen kerstkaarten voor gedetineerden die de Kerst doorbrengen in de eenzaamheid van hun cel in de Penitentiaire Inrichting in Krimpen aan den IJssel. Zij kunnen de kaarten verzenden naar hun familie en vrienden. De deelnemers mochten al hun vragen stellen aan Jacqueline van Heel die voor de dienst geestelijke verzorging in de gevangenis werkt. Tijdens de kerstkaartenactie zijn in de Open Hof 263 kaarten gemaakt voor gedetineerden.
  • Sinterklaasfeest in woonzorgcetrum Stefana van het stadspastoraat in Delft.
  • Wensboom op de kerstmarkt van parochie De Vier Evangelisten in Den Haag.
  • Spelletjesmiddag en lunch voor eenzame ouderen in Waddinxveen door de jongerengroepen AmazingTeeners en Be Bold van de parochie Sint Jan de Doper.
  • Adventskransen maken voor ouderen in de Bernadetteparochie in Rotterdam.

Meer informatie?

  • Bezoek de website van de Lambertuskerk voor meer informatie over de kerstkaartenactie en downloads naar de kerstkaarten.
  • Of stuur een e-mail naar Elly over de Kerstkaartenactie via kinderen@lambertuskerk-rotterdam.nl
  • Bezoek de webpagina of de facebookpagina van M25-Westland.
Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven