Netwerk van liefde

Een nieuwe kerstgroep voor de school

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 22 december 2023

Foto's: Bisdom Rotterdam

Bisschop Van den Hende bezocht de Andreasschool in Voorhout

Op vrijdag 15 december bracht bisschop Van den Hende een bezoek aan de kinderen van de Andreasschool in Voorhout. Hij kwam niet met lege handen. Een dag eerder was namelijk op de school een kerstgroep bezorgd. Elk jaar kan de bisschop een school een kerstgroep cadeau doen. Het komt regelmatig voor dat een school geen kerstgroep meer heeft.

Dat is ook het geval bij de Andreasschool, die recent een verbouwing heeft ondergaan met extra lokalen en ruimte voor een bibliotheek. Vanuit de grote hal beneden voeren twee grote trappen naar de lokalen boven. Voor het bezoek van de bisschop vormen de trappen en de welkomsthal samen een mooie theateropstelling.

Verdeeld in twee groepen verzamelen zich hier deze ochtend eerst de oudere leerlingen. Als die weer terug zijn naar hun lokalen volgen de kleintjes. Samen met hun juffen en meesters horen de kinderen hoe hun directeur Kina Groenewoud de bisschop verwelkomt.

De beelden van de kerstgroep zijn op een tafel gezet. De bisschop gaat met de kinderen in gesprek rond de kerststal. Hij vraagt wie er centraal staat in de kerstgroep, waarbij de kinderen enthousiast wijzen naar het Kind Jezus in de voederbak. En wie zijn er nog meer te vinden in de kerststal? De kinderen noemen de figuren die ze kennen, zoals de koe (os) en de ezel, Maria en Jozef, herders en koningen. Een van de juffen zet een lied in dat de kinderen hebben geleerd over het licht van de ster.

De bisschop vraagt kinderen naar voren om tussen de beelden de ster te zoeken. Hij vraagt of ze de koningen en andere figuren herkennen. Als hij de kinderen vraagt wie er nog meer naar de stal kwamen, zegt een van de kinderen uit de groep met kleintjes: “Schaapjes.” Dat antwoordt ook de volgende: “Schaapjes.” En de derde zegt: “Nog meer schaapjes.” Nogal veel schaapjes dus volgens de kinderen. En inderdaad staan er ook beelden van de schaapjes in de stal.

De bisschop vertelt in eenvoudige woorden over de geboorte van Jezus en de liefde van God, die zo groot is dat Hij mens werd om ons leven te delen. Met elke groep bidt de bisschop tot slot het Onze Vader. Hij zegent de kerststal, de kinderen en de juffen en meesters van de school en spreekt daarbij de hoop uit dat ze samen in de Andreas school de beelden en de boodschap van het kerstevangelie goed bewaren.

Directeur Kina Groenewoud bedankt tot slot de bisschop voor zijn bezoek en de mooie kerststal. Kinderen zullen deze middag ook de H. Bartholomeus kerk in Voorhout bezoeken, vertelt ze. De school is erg blij met de mooie kerststal. Bisschop Van den Hende vertelt daarover dat hij is gemaakt door zusters in Frankrijk van de Kleine Zusters van Bethlehem. In hun klooster maken en beschilderen ze de beelden. De kerstgroep van de school is besteld via de winkel van de Basiliek van de HH. Agatha en Barbara in Oudenbosch.

De Andreas school is onderdeel van de Sophia Scholen. Hieronder vallen 28 basisscholen in de Duin- en Bollenstreek, waaronder katholiek, protestants-christelijk en algemeen bijzonder onderwijs, of een samenwerking daarvan. Het bezoek van de bisschop aan de school kwam tot stand in samenspraak met Lily Kruik, identiteitsbegeleider van de Andreasschool, directeur Kina Groenewoud van de Andreas School, en Jolanda Duindam - van Grieken, adviseur Onderwijs en Identiteit binnen Sophia Scholen.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven