Netwerk van liefde

FOTOVERSLAG: Bisschop bezoekt uitdeelpunt voedselbank

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 01 mei 2020

De vrijwilligers maken ook in deze tijd het netwerk van liefde zichtbaar dat de Kerk is

Op woensdagochtend 29 april bezocht Mgr. Van den Hende het uitdeelpunt van de voedselbank in de Emmausgangersparochie in Rotterdam-IJsselmonde. De pakketten van de voedselbank worden uitgedeeld in de parochiezaal naast de kerkruimte waar normaliter de eucharistie wordt gevierd als ontmoeting met de levende Heer.

Veel activiteiten mogen dan in deze tijd van de coronacrisis zijn afgelast, de klanten van de voedselbank kunnen niet zonder hun wekelijkse pakketten. Dus gaat de uitdeling door, met de nodige aanpassingen.

Dit uitdeelpunt is een van de oudste in Rotterdam. Sommige vrijwilligers doen al vanaf het begin in 2004 mee. De vrijwilligers komen niet alleen uit de katholieke parochie en protestantse kerken in de buurt, maar ook uit de wijk zelf. De meeste vrijwilligers behoren zelf tot de kwetsbare leeftijdsgroep. Voor een aantal ouderen is dat reden geweest om zich terug te trekken, toen de coronacrisis begon. Maar de groep krijgt nu elke woensdag assistentie van een aantal studenten van de Erasmus via de coördinator van de Voedselbank Nederland. Zo kan de uitdeling doorgaan.

Arie Vlot is nu elf jaar actief als vrijwilliger bij het uitdeelpunt en licht de gang van zaken toe. “Op woensdagochtend komen de eerste vrijwilligers rond half negen naar het uitdeelpunt toe. Tussen kwart voor negen en kwart over negen levert de vrachtwagen van de voedselbank de kratten af. Vroeger wilde die nog wel eens te laat zijn vanwege het drukke verkeer, maar deze weken is hij altijd mooi op tijd.” Met steekwagentjes worden de kratten dan in de parochiezaal geplaatst. Een grote stapel gele kratten met de houdbare levensmiddelen staat tegen de wand. Daarnaast zijn er ook nog speciale grijze kratten voor de zuivel en zwarte kratten voor vleesproducten. Daarin kunnen deze levensmiddelen gekoeld bewaard worden.

Als de zaal is ingericht hebben de vrijwilligers nog even tijd voor een kopje koffie. Officieel begint de uitdeling om half elf, maar vaak start men eerder. Zo ook deze ochtend. Als de bisschop om kwart voor tien arriveert, staan de eerste klanten al buiten te wachten. “Op het hoogtepunt van de crisis deelden we hier wekelijks 120 pakketten uit”, vertelt Riet Schenkeveld. “Dat aantal was langzaam gedaald tot 80, maar vandaag zitten we alweer aan de 104.“ Ook de landelijke vereniging constateert een groei van het aantal klanten in deze coronatijd. Die groei ligt tussen de 4 en 20 procent, afhankelijk van de locatie.

Om kwart over tien gaat de voordeur open. Terwijl buiten de rij aangroeit, waarbij de mensen keurig op anderhalve meter afstand blijven staan, worden de mensen één voor één geholpen. Het is een geoliede machine. Terwijl twee vrijwilligers achter een tafel nagaan of bij de naam op de lijst één of twee pakketten staan om te ontvangen, brengen de studenten de inhoud van een gele krat en twee of drie producten uit de grijze en zwarte krat naar een andere tafel.

Bij het begin van de coronacrisis heeft het uitdeelpunt 120 grote boodschappentassen gekregen. De studenten vullen de boodschappentas met de producten en overhandigen die aan de klant, die zijn meegebrachte tas achterlaat. Die kan volgende week weer gebruikt worden. Zo worden mensen snel geholpen. “Het is jammer, dat ze nu niet meer kunnen blijven koffiedrinken”, vindt Arie Vlot. “Daar vond de echte diaconie plaats. Je hoorde hun verhalen en kon soms iets meer voor hen betekenen. En af en toe kwam een medewerker van de gemeente vertellen over relevante regelingen en voorzieningen.”

Vaak blijven aan het eind van de ochtend nog een paar kratten over. Die verdelen de vrijwilligers van de verschillende kerken onder elkaar. “Niet voor eigen gebruik. Elke werkgroep diaconie heeft wel een paar adresjes van mensen die een pakket goed kunnen gebruiken, omdat ze ook in armoede leven.”

Aan het eind van zijn bezoek spreekt de bisschop zijn waardering uit voor het werk van de vrijwilligers. Zij maken ook in deze tijd het netwerk van liefde zichtbaar, dat de Kerk is. Die concrete zorg voor mensen in armoede is heel belangrijk. Hoewel de grote economische gevolgen van de coronacrisis nog moeten komen, is de stijging van het aantal klanten in de afgelopen weken een veeg teken. Het is mooi, dat deze concrete inzet voortgaat, hier en in al die andere locaties van de voedselbank.

  • Klik op de foto hieronder voor een vergroting. Klik op de pijltjes voor meer foto's.
Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven