Netwerk van liefde

Geestelijk verzorgers online met elkaar in gesprek

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 10 juni 2021

Foto: Sabine van Erp via Pixabay

‘Om existentiële eenzaamheid te betreden is moed nodig’

Op donderdag 27 mei ging een groep geestelijk verzorgers online met elkaar in gesprek over eenzaamheid in deze tijd van corona. Het initiatief voor dit gesprek ging uit van Emile Boleij, bisschoppelijk gedelegeerde voor de categoriale zorg. Met regelmaat nodigt hij de pastorale beroepskrachten die werkzaam zijn in de zorg uit voor gesprek en ontmoeting. Dat gebeurt vanwege de coronamaatregelen nu online.

Het thema van de bijeenkomst was ‘eenzaamheid’. Emile: “In deze tijd van corona hebben we veel eenzaamheid gezien en ervaren en zijn mensen soms op moeilijke momenten pijnlijk teruggeworpen op zichzelf. Mensen konden lange tijd niet terugvallen op gemeenschappelijke activiteiten, vieringen en ontmoetingen. Dat maakt eenzaam, of laat een al bestaande (existentiële) eenzaamheid sterker ervaren.”

Alle deelnemers aan de bijeenkomst op 27 mei ervaren het als een belangrijke taak van de geestelijke zorg om mensen in eenzaamheid bij te staan en dat deze eenzaamheid voorzichtig dient te worden betreden. “Om existentiële eenzaamheid te betreden is moed nodig. Het is vaak gemakkelijker om iets te doen, dan om stil te staan en tot zelfreflectie te komen, om verdieping te zoeken”, aldus Emile Boleij. “De geestelijke weg is echter die weg naar binnen, het stil worden en de dingen laten gebeuren in het vertrouwen dat het goed komt. Vanuit onze gelovige traditie is deze weg door menig beoefend en gegaan.”

“Wie eenzamen wil bijstaan, moet met lege handen durven staan. Dat is meer dan luisteren. Het is hard werken om erachter te komen wat in iemand speelt”, aldus Emile Boleij met een verwijzing naar een artikel dat als literatuur de opmaat tot het gesprek bood. “Als je eenzaam bent, ben je het contact met jezelf zodanig kwijt dat je in kringetjes blijft ronddraaien.”

“Het spreken over eenzaamheid houdt ons een spiegel voor en laat ons zien dat we soms zelf eenzamer zijn dan we dachten”, vertelt een van de geestelijk verzorgers die deelneemt aan het gesprek. “In wezen is iedereen existentieel eenzaam, omdat niemand precies is zoals jij.” En een ander vult aan: “Om een ander in eenzaamheid bij te staan, is het goed daarbij stil te staan.”

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven