Netwerk van liefde

Het licht van Kerstmis: kerstlichtjesavond voor nabestaanden

Door: Bisdom Rotterdam zaterdag 16 december 2023

Foto’s: Bisdom Rotterdam

Gebed en gezang tijdens kerstlichtjesavond op begraafplaats St. Laurentius

Traditiegetrouw opende r.-k. begraafplaats St. Laurentius in Rotterdam voor Kerstmis haar deuren voor nabestaanden die met Kerstmis iemand moeten missen. Op deze vrijdagavond 15 december was bisschop Van den Hende te gast. In de kapel op de begraafplaats was de bisschop op deze kerstlichtjesavond celebrant in de twee gebedsvieringen, met assistentie van diaken Franck Baggen.

Aan het begin van de avond is er een gebedsviering met bekende kerstliederen in de Portugese taal. Deze viering is speciaal voor mensen van de Kaapverdiaanse gemeenschap. Later op de avond is er een viering met Nederlandse en Engelstalige liederen.

De begraafplaats verstuurde uitnodigingen aan nabestaanden. Daarop meldden ruim achthonderd mensen zich aan bij de begraafplaats. Bij binnenkomst lopen de bezoekers langs een groot hart dat is gemaakt van brandende kaarsjes. Ook is er een kraam waar kaarsen worden verkocht. Nabestaanden nemen deze voor de gebedsviering mee naar de kapel op de begraafplaats en geven later de brandende kaars een plek bij het graf van hun overledenen. De paden op de begraafplaats zijn hiervoor verlicht, eveneens door kaarsen.

Bisschop Van den Hende opent de gebedsviering, waarin veel samenzang is voorzien. Er wordt gelezen uit de Schrift en gebeden. Diaken Franck Baggen houdt een korte homilie. Hij is als diaken voorzitter van het bestuur van de begraafplaats. Het begraven van de doden is een van de zeven werken van barmhartigheid.

Diaken Baggen preekt over de liefde van God voor mensen. “God kijkt naar ons vanuit zijn liefde voor ons. Hij wil en doet het goede voor ons, omwille van ons. Dat moet ook onze leidraad zijn voor hoe wij met elkaar omgaan. Ook waar het gaat om onze overledenen”, zegt hij. “We hebben de neiging om ons eigen inzicht, zoals wij naar de wereld kijken, te monopoliseren: ik heb gelijk, ik sta in mijn gelijk. Maar dan verhef je jezelf tot norm. Terwijl Jezus zegt: wees dienstbaar aan de ander, laat dat je norm zijn.”

“We gedenken onze overledenen als we vandaag kaarsjes branden op de graven en in deze gebedsviering in liefde met hen verbonden zijn. We missen hen met Kerstmis. Met Kerstmis vieren we dat God mens wordt en Hij hanteert eigenlijk maar één criterium: dat van de liefde. Hij wil en doet het goede voor ons, omwille van ons. We mogen ons met Hem verbonden weten en door Hem ook met onze geliefde overledenen.”

“Al is Kerstmis het geboortefeest van Gods Zoon die omwille van ons is mens geworden, toch denk je bij het zien van de graven ook aan de kwetsbaarheid van ons mensenleven, waarin de Heer heeft willen delen en aan het einde ervan hier op aarde”, zegt bisschop Van den Hende na afloop. “Er stonden lichtjes op veel graven uit eerbied voor het leven van hen die ons in de dood zijn voorgegaan. Zoals op de graven van Mgr. Martinus Jansen (+ 1983), de eerste bisschop van Rotterdam, van vicaris-generaal Dick Verbakel (+ 2022) en van plebaan Chris Bergs (+ 2019).”

“Bij het schijnsel van kaarslicht kon je op de grafstenen de namen van de overledenen lezen, in het besef dat al hun namen geschreven staan in Gods hand (cf. Jesaja 49, 16). In vertrouwen hebben we dan ook gebeden dat de overledenen deel mogen hebben aan het nieuwe leven van Christus die -geboren, gestorven en verrezen- onze Verlosser is”, aldus de bisschop.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven