Netwerk van liefde

“Met migranten en vluchtelingen bouwen aan de toekomst”

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 22 september 2022

Foto: Ramon Mangold

Boodschap van paus Franciscus voor Werelddag voor Migranten en Vluchtelingen

“Met migranten en vluchtelingen bouwen aan de toekomst” is de titel van de boodschap van paus Franciscus voor de Werelddag voor Migranten en Vluchtelingen op zondag 25 september. De paus doet een oproep aan alle gelovigen en vooral aan jongeren: “Als wij willen samenwerken met onze hemelse Vader bij het bouwen aan de toekomst, laten wij dat dan doen samen met de migranten en vluchtelingen, onze broeders en zusters. Laten wij daar vandaag aan bouwen! Want de toekomst begint vandaag en begint bij ieder van ons.”

De opbouw van het Rijk van God moet gebeuren samen met de deelname van zoveel mogelijk mensen, waaronder ook mensen uit de periferieën, zoals migranten en vluchtelingen, mensen die geëvacueerd zijn en slachtoffers van mensenhandel, “omdat zonder hen het geen Rijk zou zijn dat God wil.”

Paus Franciscus: “Met migranten en vluchtelingen bouwen aan de toekomst betekent ook: erkennen en naar waarde schatten dat wat ieder van hen bij kan dragen aan het proces van de opbouw.” De paus benadrukt: “De aanwezigheid van migranten en vluchtelingen is een grote uitdaging, maar ook een gelegenheid voor culturele en spirituele groei voor allen.” Zo biedt bijvoorbeeld “de komst van katholieke migranten en vluchtelingen nieuwe energie voor het kerkelijk leven van de gemeenschappen die hen opnemen.”

De boodschap kreeg als bijbels motto mee: “Wij hebben hier geen blijvende stad, maar zijn op zoek naar de stad van de toekomst” (Hebreeën 13, 14). Die toekomstige stad is een “stad met fundamenten waarvan God de ontwerper en bouwer is” (Hebreeën 11, 10). En verschillende malen verwijst de paus naar het nieuwe Jeruzalem waarover de profeet Jesaja schrijft (Jesaja 60).

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven