Netwerk van liefde

Mgr. Van den Hende bezoekt zorginstelling in Dordrecht

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 22 mei 2019

Foto: Bisdom Rotterdam

Ontmoeting, rondleiding en gesprek over katholieke identiteit

“Werken in de zorg vanuit je katholieke identiteit is niet alleen werken voor katholieke mensen in het huis, maar juist vanuit de katholieke inspiratie er zijn voor alle mensen.” Dit zei Mgr. Van den Hende tijdens zijn bezoek aan De Merwelanden. De bisschop bezocht de katholieke zorginstelling in Dordrecht op maandag 20 mei.

In de kapel van het huis viert de bisschop de eucharistie met enkele bewoners. Bij de koffie daarna is er ontmoeting en gesprek. Geestelijk verzorger Gabriëlle Vermeulen ontvangt de bisschop samen met mevrouw Corrie van Randwijk, bestuurder bij de instelling. De bisschop krijgt een rondleiding door het huis en er is een lunch met leden van de cliëntenraad.

In zijn homilie spreekt de bisschop over de liefde van God. “God heeft de wereld zo lief dat Hij zijn Zoon gegeven heeft om ons te verlossen. Jezus verkondigt in eigen persoon de liefde, maar de wereld laat vaak het tegendeel zien.” Jezus zelf sterft aan het kruis en de leerlingen menen dat alles voorbij is. “Maar Hij staat op uit de dood en zegt tegen zijn leerlingen: vrede zij met jullie. En Hij belooft hen de Heilige Geest. De Geest komt in ons hart om in moeilijke omstandigheden de juiste woorden en wegen te vinden”, preekt de bisschop. “Vandaag mogen we ook om de Heilige Geest vragen. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor dit huis waar we wonen en komen. Dat mensen geïnspireerd worden om de liefde van God met elkaar te delen en elkaar te ondersteunen. We bidden voor landen waar oorlog is en waar mensen in angst leven door aanslagen en honger. God laat de wereld niet los en Hij wil dichtbij ons zijn. In de communie is Hij net zo dicht bij ons als bij de apostelen van het eerste uur. We mogen erop rekenen dat de Heer ons kracht geeft. De Heer houdt ons vast en wij mogen Hem vasthouden en elkaar steunen in de geest van het evangelie.”

Veranderingen zetten aan tot een hernieuwde bezinning op de katholieke identiteit.

De Merwelanden is een katholieke zorginstelling met een diverse samenstelling van bewoners en medewerkers. Tot enkele jaren terug waren er twee priesters aan verbonden als rector en was er een dagelijkse eucharistieviering voor de katholieke bewoners. Nu is er een katholieke geestelijke verzorger in de persoon van Gabriëlle Vermeulen en wordt met regelmaat een eucharistieviering verzorgd vanuit de parochie. Het zijn veranderingen die aanzetten tot een hernieuwde bezinning op de katholieke identiteit. Gabriëlle Vermeulen vertelt erover tijdens de lunch aan de hand van een ‘inspiratieboom’. De boom heeft wortels, zoals geloof, hoop en liefde. Een stam met waarden. En takken waarin vruchten hangen, zoals aandacht voor elkaar. “De omstandigheden waarbinnen we de katholieke identiteit moeten vormgeven zijn anders dan 45 jaar geleden bij de oprichting van onze instelling. Met deze boom gaan we met elkaar in gesprek en maken zichtbaar hoe we dat in onze tijd kunnen doen.”

De bisschop werd bij zijn werkbezoek vergezeld door Emile Boleij, bisschoppelijk gedelegeerde voor de contacten met de geestelijke verzorgers en de katholieke zorginstellingen in het bisdom.

Bekijk het fotoverslag. Klik op de foto voor een vergroting en blader voor meer foto's.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven