Netwerk van liefde

Nieuwe video: Ontdek de jongerenbedevaart naar Banneux

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 10 april 2019

Jongerenbedevaart Banneux (Foto: Joke Laan)

Nieuwe video: Ontdek de jongerenbedevaart naar Banneux

“Banneux laadt je op en geeft je energie”, zegt een jongere over de bedevaart naar Banneux. In het weekend van 4 tot en met 6 oktober 2019 is de jongerenbedevaart naar dit Mariaoord in de Belgische Ardennen. In tegenstelling tot wat velen denken, is er voor jongeren veel te beleven en te doen. Een nieuwe video van het bisdom Rotterdam laat zien wat Banneux te bieden heeft.

“Zo’n bedevaart is vanalles achter je laten”, vertelt diaken Ronald van Berkel, begeleider van de jongerenbedevaart. Hij legt uit dat er verschillende redenen zijn om mee te gaan: samen met andere jongeren het geloof beleven, contact maken met ouderen en zieken, hen helpen door hun rolstoel te duwen, in alle rust bidden, water uit de bron meenemen voor thuis, gezellig samen wat drinken, de bisschop ontmoeten, religieuze souvenirs kopen.

“De reden waarom jij meegaat met deze bedevaart is jóúw reden, en die reden is altijd goed”, zegt de diaken. “Daarom ben jij van harte welkom om met ons mee te gaan naar Banneux!”

Jongeren reageren enthousiast: “Door liefde te geven, ontvang je hier veel liefde terug.”

Het was in 1933 dat Maria in Banneux verscheen aan Mariette. Ze maakte zich bekend als de 'Maagd der Armen' met de boodschap om het lijden te verlichten voor de zieken van alle natiën. Iedereen is uitgenodigd die boodschap uit te dragen.

Op de bedevaart doen jongeren dat heel concreet door ouderen en zieken in een rolstoel te duwen en met hen contact te maken. Begeleider diaken Steef Lokken: “We mogen samen met hen bidden en zingen. We mogen met ze naar de bron en luisteren naar hun verhalen. Dat is iets geven van jezelf aan de ander. Als je dienstbaar bent aan de ander en er later in het programma samen over praat, zul je ontdekken dat het ook een gift aan jezelf is.”

Jongeren die eerder deelnamen aan de bedevaart reageren enthousiast: “Door liefde te geven, ontvang je hier veel liefde terug”, zegt een van de jongeren. En: “Ik kan hier over alles nadenken en in alle rust bidden.” De jongerenbedevaart is een mix van samen het geloof beleven, ontspanning en dienstbaar zijn: “Mooi waren de gesprekken met de ouderen: ze bloeiden helemaal op als je met hen sprak.”

De jongerenbedevaart naar Banneux is van vrijdagavond 4 tot en met zondag 6 oktober 2019 voor jongeren van 15 tot en met 30 jaar. Voor de bus zijn er verschillende opstapplaatsen in het bisdom Rotterdam. Het is ook mogelijk om met je jongerenkoor deel te nemen aan de bedevaart en te zingen tijdens de vieringen. Neem voor meer informatie contact op met de organisatie via: jbbrotterdam@gmail.com

  • Bekijk hieronder de video:
Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven