Netwerk van liefde

Ontmoeting op de basisschool rond de kerststal

Door: Bisdom Rotterdam dinsdag 20 december 2022

Foto: Bisdom Rotterdam

De bisschop bezocht de leerlingen van KBS De Nobelaer in Oude-Tonge

Op maandag 19 december bezocht bisschop Van den Hende de leerlingen van KBS De Nobelaer. De bisschop was uitgenodigd voor een bezoek aan de school in Oude-Tonge door de directeur, de heer Damen. Deze ontving de bisschop en vertelde daarbij over de school en de katholieke identiteit.

Na elkaar komen de leerlingen van groep 3 tot en met groep 8 in de loop van de ochtend van 9.00 tot 13.00 uur naar de hal, waar de kerststal is opgezet. Daar vertellen ze de bisschop wat ze allemaal weten over de kerststal en de geboorte van Jezus. De bisschop geeft uitleg en vertelt over de boodschap die Jezus in eigen persoon in woord en daad is komen brengen: dat God liefde is en dat God de wereld zozeer heeft liefgehad dat Hij zijn Zoon heeft gegeven (Johannes 3, 16).

“Jezus is niet altijd klein gebleven”, zegt de bisschop en brengt zo het gesprek in de groepen met de oudere kinderen ook op Pasen, het feest van Jezus’ dood en verrijzenis. “Gods liefde is in Christus op aarde verschenen. Zijn liefde werd beantwoord met haat. Jezus gaf zijn leven aan het kruis. Maar zijn dood is niet het einde,” zegt de bisschop. “Jezus is opgestaan en leeft, al kunnen wij Hem niet zien. Zijn liefde heeft het kwaad overwonnen. Wij mogen Jezus volgen en zijn liefde en goedheid verspreiden.”

De leerlingen stellen vragen en vertellen ook over goede dingen die ze voor anderen doen. Zo vindt er deze dagen een inzameling plaats van plastic flessen voor een goed doel. En eerder zijn kerstballen geknutseld om een leerling te helpen die kinderen via de Voedselbank een kerstcadeautje wil geven.

De bisschop laat de figuurtjes rondgaan van Maria, Jezus en Jozef uit de kerststal die hij zelf kreeg als klein kind van één jaar. De beeldjes zijn van rubber, zodat ze destijds niet kapot konden, legt de bisschop uit. Wel droogden ze in de loop van de tijd in en nu is alleen de heilige familie nog over. Het kindje Jezus in de kribbe is het best bewaard gebleven. Tot slot wordt aan het eind van elke ontmoeting een Weesgegroet gebeden bij de kerststal.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven