Vrede is veel meer dan de afwezigheid van oorlog
Foto: Ramon Mangold
Op 1 januari viert de Kerk Wereldvredesdag. In zijn boodschap voor Wereldvredesdag staat paus Franciscus stil bij de impact van de covidpandemie en de oorlog in Oekraïne. Welke lessen kunnen we trekken voor de vrede?
Volgens hem is de belangrijkste les dat we elkaar nodig hebben. Onze grootste schat is dat we samen mens zijn als broeders en zusters, kinderen van God. “Het is immers samen, in broederschap en solidariteit dat wij de vrede opbouwen, de gerechtigheid waarborgen, de smartelijkste gebeurtenissen overwinnen. Alleen een vrede die voortkomt uit broederlijke en belangeloze liefde, kan ons helpen persoonlijke, maatschappelijke en wereldwijde problemen te overwinnen.”
“Wat is vrede?” vraagt de DOCAT (#275). “Velen zeggen: vrede is de afwezigheid van oorlog; anderen zeggen: vrede is een stabiel evenwicht tussen vijandige machten. Deze definities zijn echter ontoereikend.” Met een citaat van paus Paulus VI: “De vrede bestaat niet alleen in een afwezig zijn van oorlog, dat berust op het steeds labiele evenwicht van krachten. Aan de vrede moet dag voor dag worden gebouwd, doordat men werkt aan een orde, die door God is gewild en die een meer volmaakte rechtvaardigheid onder de mensen met zich meebrengt” (Populorum Progressio 76).
“Vrede is het gelukkig zijn in Gods goede ordening. Deze vorm van vrede is ons doel”, vervolgt de DOCAT. “Wij gaan op de weg van de vrede als we in rechtvaardigheid en liefde werken aan een wereld zoals God die bedoeld heeft. Daarbij staan we naast alle mensen, die vanuit een oprecht hart naar waarheid zoeken, die in rechtvaardigheid voor het welbevinden en de bescherming van hun medemensen zorgen en hen onbaatzuchtig hun liefde schenken. En we werken aan Gods oorspronkelijke bedoeling als we de rechten van alle mensen bevorderen en op iedere mogelijke wijze verdedigen.”
De Kerk viert jaarlijks de Wereldvredesdag op 1 januari. Paus Paulus VI stelde deze dag in 1967 in. Op deze dag vraagt de Kerk gebed en aandacht voor de vrede in deze wereld. Omdat vrede en rechtvaardigheid hand in hand gaan, spreekt de paus in deze boodschap vaak over ecologische en sociale vraagstukken. De boodschappen van opeenvolgende pausen voor Wereldvredesdag zijn onderdeel van de sociale leer van de Kerk.