Netwerk van liefde

Paus Franciscus: “Het gaat niet alleen maar om migranten”

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 18 september 2019

Foto: Gerd Altmann via Pixabay.

Werelddag van de Migrant en de Vluchteling op zondag 29 september

Op de Werelddag van de Migrant en de Vluchteling (zondag 29 september) vraagt paus Franciscus opnieuw aandacht voor deze kwetsbare groep die vaak ten gevolge van oorlog, maar ook ten gevolge van armoede, honger en klimaatproblemen, op drift is en op zoek naar een beter bestaan.

Het gaat daarbij niet alleen om de migranten, stelt de paus in zijn boodschap: “Wanneer wij ons voor hen interesseren, interesseren wij ons ook voor onszelf, voor allen; door voor hen te zorgen, groeien wij allen; door naar hen te luisteren geven wij ook een stem aan het gedeelte van ons dat wij misschien verborgen houden, omdat dit vandaag niet erg gezien is.”

Vervolgens werkt paus Franciscus het thema “Het gaat niet alleen maar om migranten” verder uit. Het gaat bij dit thema ook over angst voor de vreemdeling, die mensen kan verlammen of racistisch kan maken. Het gaat om naastenliefde en deze uitdrukken in werken van barmhartigheid. Het gaat om ons menszijn en om niemand uit te sluiten betoogt de paus.

Paus Franciscus geeft vier werkwoorden: opnemen, beschermen, ondersteunen en integreren.

“Het antwoord op de uitdaging die door de hedendaagse migraties wordt gevormd, kan in vier werkwoorden worden samengevat: opnemen, beschermen, ondersteunen en integreren. … Niet alleen de zaak van de migranten staat dus op het spel, het gaat niet alleen maar om hen, maar om ons allen, om het heden en de toekomst van de menselijke familie”, aldus paus Franciscus.

De Nederlandse bisschoppenconferentie reikt parochies onderstaande voorbede aan, zodat op die dag op zoveel mogelijk plaatsen wordt meegebeden voor de migranten en vluchtelingen.

In materiaal dat voor deze Werelddag van de Migrant en de Vluchteling werd gemaakt, vraagt ook de sectie Migrants & Refugees van het Dicasterie voor de Integrale Menselijke Ontwikkeling in het Vaticaan om gebed. Daarnaast werden onder de noemer: “It is not just about migrants, it is about all of us” enkele praktische handreikingen uitgebracht. Dit materiaal kan worden gedownload op migrants-refugees.va.

Voorbede

Voor hen die door oorlog en honger, natuurgeweld en geloofsvervolgingen van huis en haard verdreven zijn.

Dat Gods Geest hen mag troosten en helpen en dat zij dankzij de hulp van velen een nieuw thuis en een nieuwe toekomst mogen vinden.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven