Netwerk van liefde

Paus Franciscus roept op om de Veertigdagentijd bewust te beleven

Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 09 februari 2024

Foto: Ramon Mangold

“De Veertigdagentijd is een tijd van bekering, een tijd van vrijheid”

Op Aswoensdag, 14 februari, begint de Veertigdagentijd. In zijn boodschap voor de Veertigdagentijd roept paus Franciscus op om deze periode bewust te beleven. “God leidt ons door de woestijn naar de vrijheid” is de titel van de boodschap.

“De Veertigdagentijd is een tijd van bekering, een tijd van vrijheid”, schrijft de paus. “Jezus zelf is, zoals wij ieder jaar op de eerste zondag van de Veertigdagentijd gedenken, door de Geest naar de woestijn gedreven om in de vrijheid te worden beproefd. Gedurende veertig dagen zal Hij vóór en met ons zijn: Hij is de mensgeworden Zoon.”

“De woestijn is de plaats waar onze vrijheid kan rijpen in een persoonlijke beslissing niet weer te terug te vallen in slavernij”, aldus de paus. “Dit brengt een strijd met zich mee zoals het boek Exodus en de beproevingen van Jezus in de woestijn ons duidelijk vertellen. […] Wij kunnen ons zo hechten aan geld, aan bepaalde projecten, ideeën, doeleinden, aan onze positie, aan een traditie, zelfs aan sommige personen. In plaats van ons in beweging te zetten zullen zij ons verlammen. In plaats van ons anderen te laten ontmoeten zullen zij ons tegenover hen stellen.”

De Veertigdagentijd is een periode om te handelen en om stil te staan: “Stilstaan in gebed om het Woord van God te ontvangen, en stilstaan zoals de Samaritaan, in tegenwoordigheid van de gewonde broeder. De liefde voor God en de naaste is één enkele liefde.” Paus Franciscus hoopt dat dit in de Veertigdagentijd ook een synodaal aspect kan krijgen. “De synodale gestalte van de Kerk”, zo zegt hij, “suggereert dat de Veertigdagentijd ook een tijd van gemeenschappelijke beslissingen is, van grote en kleine keuzes tegen de stroom in, die in staat zijn het alledaagse leven van de mensen en het leven van een wijk te veranderen.”

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven