Netwerk van liefde
Boodschap van paus Franciscus voor Wereldvredesdag
Het nieuwe jaar startte op 1 januari met de Wereldvredesdag. Hiervoor publiceerde paus Franciscus zijn boodschap: Kunstmatige intelligentie en vrede. De paus staat in zijn boodschap voor de Wereldvredesdag stil bij de gevaren van kunstmatige intelligentie, maar ziet ook kansen en mogelijkheden. Hij houdt een pleidooi voor een moreel beraad dat kaders vastlegt waarbinnen digitale technologieën zich kunnen ontwikkelen: een algor-ethiek.
Volgens de paus biedt de technologie grote kansen. God blies zijn Geest in de mens zodat hij vaardigheid, kennis en een veelvoudige bekwaamheid bezit. Wetenschap en kennis zijn volgens de paus uitingen van de scheppende vermogens van de mens. Paus Franciscus toont zich in deze boodschap dan ook dankbaar voor de technische vooruitgang die het lijden van veel mensen heeft verminderd.
De opmerkelijke vooruitgang in de nieuwe informatietechnologie biedt grote kansen, maar draagt ook grote risico’s in zich voor de rechtvaardigheid en vrede onder de volkeren. De paus stelt vast dat nieuwe technologie veel vragen oproept. Wat is bijvoorbeeld de impact van de digitaliteit op individuele levens, op de internationale stabiliteit en de wereldvrede?
Technologieën die gebruik maken van verschillende algoritmen kunnen gegevens halen uit de digitale voetafdrukken die over het hele internet zijn verspreid, en die inzetten voor commerciële en politieke doeleinden. Paus Franciscus: “Vaak gebeurt dat zonder dat we het weten, waardoor onze bewuste uitoefening van keuzevrijheid wordt beperkt. In een ruimte als het internet, gekenmerkt door een overvloed aan informatie, kunnen ze de stroom gegevens structureren volgens selectiecriteria die de gebruiker niet altijd opmerkt.”
Technologieën zijn niet “neutraal”. Ze zijn het resultaat van menselijke handelingen en hebben daarom altijd een ethische dimensie.
Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.