Netwerk van liefde

Vastenmaaltijden met jongeren en inzet voor voedselbank

Door: Bisdom zaterdag 18 maart 2017

Zondag is formeel geen vastendag. Maar op de derde zondag van de Veertigdagentijd is een vastenmaaltijd met jongeren een heel populaire activiteit. Wanneer kunnen jongeren, zullen de organisatoren gedacht hebben. Door de week moeten ze naar school, op zaterdag werken of sporten ze. Laten we dan een activiteit organiseren op zondag.

Zo vindt op de vroege zondagmiddag in de Victorzaal in Waddinxveen een bijeenkomst plaats voor de kinderen en jongeren, waarop het Vastenactieproject aan hen wordt gepresenteerd.

In de Verrezen Christusparochie in Voorburg houdt men rond etenstijd een soepmaaltijd voor de gezinnen van alle jeugdgroepen. In de H. Hartkerk in Schiedam verzorgen jongeren zelfs de vastenmaaltijd. Ook daar wordt het Vastenactieproject gepresenteerd. En ook in de Jorisparochie in Ridderkerk wordt een vastenmaaltijd gehouden.

M25 Den Haag voor Voedselbank

In Den Haag zetten de jongeren van M25 zich dit weekend speciaal in voor de Voedselbank. De jongeren van M25 Den Haag Zuid zamelen levensmiddelen in bij een lokale supermarkt in de buurt. Ze vragen het winkelend publiek om boodschappen af te staan voor mensen die te weinig geld hebben om boodschappen te doen. De jongeren van M25 Den Haag Noord gaan in de pastorie van de Jacobuskerk Paaskaarten en Paasmandjes maken voor cliënten van de Voedselbank.

Inzamelingen in parochies

Niet alleen bij supermarkten vinden inzamelingen plaats voor de lokale voedselbank. Sommige parochies hebben al jarenlang de gewoonte om maandelijks of zelfs wekelijks in alle parochiekernen houdbare levensmiddelen in te zamelen voor de voedselbank. Andere parochies doen dit minder geregeld, maar vaak wel een keer tijdens de Veertigdagentijd. Het bisdom Rotterdam stimuleert dit ook onder het motto ‘Waar wij vasten, worden anderen gevoed’. Deze inzamelingen staan niet vermeld in het overzicht van activiteiten in de 40-dagencampagne. Maar zeker 103 parochiekernen houden een of meerdere inzamelingen in deze Veertigdagentijd, zo bleek uit een recente belronde. In de Chrismamis op woensdag 12 april dragen vertegenwoordigers van parochies een symbolisch deel van het ingezamelde voedsel aan. Zij doen dit tijdens de offerande bij de viering van de H. Eucharistie.

Kijk hier voor meer informatie over de 40-dagencampagne in Bisdom Rotterdam.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven