Netwerk van liefde

VIDEO Boodschap van bisschop Van den Hende aan de zorg

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 06 mei 2020

Foto: Bisdom Rotterdam

Barmhartigheid en bekommernis in de anderhalvemetersamenleving

Bisschop Van den Hende heeft een videoboodschap opgenomen voor de zorg. In april maakte het RIVM bekend dat op dat moment een kwart van de Nederlanders bij wie het coronavirus was vastgesteld in de zorg werkt. Bisschop Van den Hende: “Op dit moment, waarop we gevraagd worden uit veiligheid anderhalve meter afstand te houden, zijn er veel mensen in ziekenhuizen, verpleeghuizen en in de thuiszorg die geen afstand kunnen houden, omdat ze vanuit hun beroep, vanuit hun roeping mag je rustig zeggen, mensen nabij zijn met verzorging en verpleging.”

“Misschien is er bij mensen best wel angst en ook het gevoel dat ze risico’s nemen en ook zelf besmet kunnen raken. Maar hun barmhartigheid en hun bekommernis om de mens in nood wint het van de angst en twijfel.”

Met de videoboodschap wil de bisschop de mensen in de zorg groeten en een hart onder de riem steken. De boodschap is opgenomen bij het beeld van de barmhartige Samaritaan bij het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan komt voor in het Lucasevangelie. Iemand wordt overvallen door rovers die hem mishandelen en halfdood langs de kant van de weg laten liggen. Bisschop Van den Hende: “Er komen eerst twee mensen voorbij die niet met hem in aanraking willen komen. Een priester en een leviet maken een grote boog van waarschijnlijk veel meer dan anderhalve meter. Dan komt een Samaritaan met een rijdier langs. Hij ziet de hulpeloze man en wordt tot in het diepst van zijn wezen geraakt. Hij gaat naar hem toe, tilt hem op zonder die anderhalve meter in acht te nemen en brengt hem in veiligheid.”

De bisschop spreekt zijn hoop uit dat het beeld van de barmhartige Samaritaan doet denken aan ieder die met zorg en aandacht wordt verpleegd en verzorgd en aan de toewijding die dat vraagt. “De mensen die werken in de zorg worden wel in onze tijd helden genoemd. Maar het woord ‘held’ kan ook zo gauw weer verbleken. Het is tenslotte ook niet zo lang geleden dat juist de mensen in de zorg aandacht vroegen voor hun inkomen en waardering vanuit de samenleving. Ik hoop en bid dat ook als het coronavirus op zijn retour raakt en we misschien een medicijn vinden om het te stuiten, de waardering voor de zorg blijft. De zieken verzorgen en nabij zijn is een werk van barmhartigheid. Dat mogen we als samenleving niet alleen overlaten aan zogenaamde helden, maar ze daar ook in steunen met alle waardering en faciliteiten die daarvoor nodig zijn. Nu en ook in de toekomst als de crisis afneemt.”

De bisschop wenst de mensen die werken in verpleeghuizen en ziekenhuizen, in zorginstellingen en de thuiszorg, geestelijk verzorgers en mantelzorgers van harte “alle goeds en Gods zegen.”

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven