Netwerk van liefde

Video-interview diaconaal digitaal: Waar zouden we zijn zonder geloof?

Door: Bisdom Rotterdam maandag 29 maart 2021

Interview met diaken Jos van Adrichem

In de derde video uit de reeks Diaconaal Digitaal vertelt diaken Jos van Adrichem over de virtuele wandeltocht door Afrika van meer dan 34.000 kilometer voor Vastenactie. Ook vertelt hij hoe het verhaal van de voetwassing van Jezus hem inspireert voor zijn inzet als diaken in parochie De Vier Evangelisten in Den Haag Zuid.

Er wordt niet alleen digitaal gewandeld voor de Vastenactie, maar ook digitaal gecollecteerd. De vrijwilligers van de vastenmaaltijd stonden te trappelen om weer aan de slag te gaan dit jaar. Samen eten kon niet en daarom werden het maaltijden om thuis op te warmen. En ook het bidden van de kruisweg op de vrijdagen in de Veertigdagentijd kreeg een nieuwe impuls vertelt hij doordat er online mee kon worden gebeden.

Het verhaal van Jezus die de voeten van zijn leerlingen wast, is in het bijzonder een aansprekend verhaal voor de diaken: "Onze Heer wordt zelf dienaar. Dienen heeft alles te maken met de zorg voor de medemens en met mij als diaken. Het gaat over God zien in de lijdende mens. Ik kan daar ook het MatteĆ¼sevangelie bij noemen: Wat je voor de ander hebt gedaan, heb je voor Mij gedaan (cf. MatteĆ¼s 25,40). Zo dienen we God door de zorg voor de medemens."

"De weg naar Pasen, de vastentijd, is een tijd om je relatie met God nieuwe impulsen te geven. Een manier om dat te doen, is God dienen via de medemens. Aan de ene kant merk ik dat mensen lijden onder wat zij in het leven moeten ondergaan. Als diaken help ik hen zicht te houden op de verrijzenis, op Pasen: Er schijnt licht! Hoe vaak ik dat niet zeg tegen mensen: 'Waar zouden we zijn zonder geloof?' We zijn gelukkig dat we een geloof hebben. We mogen ons vasthouden aan de opstanding van Christus. Hij heeft laten zien hoe Hij in het lijden het geloof in zijn Vader niet heeft losgelaten."

Bekijk hieronder het online interview:

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven