Netwerk van liefde

VIDEO Over het katholiek sociaal denken

Door: Bisdom Rotterdam woensdag 23 maart 2022

Vier video’s geven uitleg over de vier principes of uitgangspunten van de katholieke sociale leer

De sociale leer van de katholieke Kerk heeft vier principes of uitgangspunten. Zij vormen het echte hart van heel het katholiek handelen. Deze principes zijn: het algemeen welzijn, de waardigheid van de menselijk persoon, subsidiariteit en solidariteit. Wie Gods geboden wil volgen - en in het bijzonder het gebod van de liefde tot God en de naaste - kan niet om deze uitgangspunten heen. Christenen zijn geroepen om anderen te helpen, het algemeen welzijn te dienen, iedere persoon bij te staan bij de ontwikkeling van een menswaardig bestaan en groepen en gemeenschappen te beschermen bij hun eigen, specifieke rechten.

In een serie van vier video’s geven Limarley Kingsale en Stan van Ommen op katholiekleven.nl uitleg over deze belangrijke uitgangspunten voor het katholiek sociaal handelen. Limarley Kingsale is docent levensbeschouwing op het Stanislascollege in Pijnacker. Stan van Ommen is docent levensbeschouwing aan het Cambreur College in Oosterhout.

In de eerste video die nu online is, gaat het over het algemeen welzijn. Wat is algemeen welzijn? Waar moet je dan aan denken? En wat zegt het over privé-eigendom? Mag iemand jouw telefoon gebruiken? En mag je een brood stelen? Bekijk de video.

Op de website van katholiekleven.nl worden bij de video vragen gesteld om over in gesprek te gaan. Ook is er meer informatie te vinden uit de DOCAT. De DOCAT is de katholieke sociale leer in een eenvoudige vraag-en-antwoordvorm. Voor de zomer verschijnt op initiatief van bisschop Van den Hende de Nederlandse vertaling bij Adveniat.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven