DiaconAction

Bij DiaconAction zetten tieners en jongeren zich in voor mensen in hun eigen omgeving

Het woord DiaconAction bestaat uit twee woorden: diaconie en actie. Diaconie is vanuit je geloof mensen helpen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Jezus hield ons een manier van leven voor en de werken van barmhartigheid. Als je in Hem gelooft, wil je Hem daarin volgen. Paus Franciscus vraagt ons ’’om in navolging van Christus alle eigenbelang los te laten en open te staan voor medemensen, met name voor degenen naar wie niemand omkijkt en voor hen die begrip, troost en steun nodig hebben." Kom in actie dus en organiseer een mooie activiteit voor mensen in jouw omgeving.

Meedoen is eenvoudig. Prik met je jongerengroep een datum in november of december. Dit is de actieperiode van DiaconAction. Bedenk een leuke actie en werk jullie idee verder uit. Om inspiratie op te doen kun je lezen wat andere groepen op touw hebben gezet.

Neem contact op met Fredi Hagedoorn-Timmermans. Zo krijg je posters om DiaconAction in je parochie te promoten. Hang  de posters op in de verschillende kerklocaties en/of jongerenruimten. Zo is de hele parochie op de hoogte. Op de poster kun je informatie over júllie DiaconAction schrijven, bijvoorbeeld in welke kerk en op welke datum jullie in actie komen. Je krijgt ook een leuke aandenken aan de actie, zoals een rugzak, flexibele drinkfles of notitieboekje. Wanneer je het aantal jongeren dat deelneemt, doorgeeft, sturen we de gadgets naar je toe.

M25 Westland in actie. (Foto: Facebook M25 Westland)

Voorbeelden

Hieronder lees je korte stukjes van jongeren die diaconaal aan de slag gaan. Laat ook zien dat je meedoet aan DiaconAction en mail ons over je activiteit. Er is ook een Facebookpagina van DiaconAction. Daar zie je welke jongeren nog meer meedoen: www.facebook.nl/diaconaction

• Rock Solid Ter Aar/ Aarlanderveen - spellenavond
    vrijdag 10 maart 2017
    De tieners van Rock Solid uit Ter Aar en Aarlanderveen organiseren een spelletjesavond voor mensen met een beperking. Ze zullen met de bewoners spelletjes doen en ook samen knutselen. (De Rock Solid groep verwelkomt in november en december 2016 nieuwe leden die net hun vormsel hebben gedaan, vandaar dat zij hun actie hebben uitgesteld naar het voorjaar.)

• M25 Rotterdam en Den Haag- gevangenisbezoek en kerststukjes maken en ontmoeting met vluchtelingen
    zondag 18 december 2016
    M25 Rotterdam organiseert twee activiteiten. In de ochtend bezoeken de jongeren van 16 jaar en ouder samen met jongeren van M25 Den Haag gedetineerden in de gevangenis in Hoogvliet. In de middag maken de jongere leden van M25 Rotterdam (12-15 jaar) kerststukjes voor eenzame ouderen van de Kruisvinding Kerk in Rotterdam. De tieners van M25 Den Haag ontmoeten vluchtelingen in de St. Paschalis Kerk te Den Haag.

• M25 Noordwijk - kerststukjes maken
    Zondag 18 december 2016
    M25 Noordwijk doet dit jaar voor het eerst mee met DiaconAction. Als M25 groep organiseren zij natuurlijk vaker diaconale acties. Deze keer maken zij een week voor Kerstmis kerststukjes voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Ieder kerststukje wordt voorzien van een persoonlijk geschreven boodschap op een mooie kaart.

• M25 Westland - Winterwonderland
    zaterdag 17 december 2016, 14.30-20.00 uur
    M25 Westland helpt bij Winterwonderland in Het Westerhonk in Monster, waar voornamelijk mensen met een verstandelijk beperking wonen. Er wordt een kerstmarkt gehouden, aangevuld met een levende kerststal, wensput, tekeningenwand en muziekoptredens.

• Inside Out - Kerstmarkt
    zaterdag 10 december 2016, 10.00 - 17.00 uur
    zondag 11 december 2016, 12.00 - 16.00 uur
    De jongerengroep Inside Out van de Parochie de vier Evangelisten in Den Haag organiseert voor de derde keer een kerstmarkt om geld in te zamelen voor diaconale en maatschappelijke activiteiten en projecten.

• JEK-Time - kaarsen maken voor parochianen
    zaterdag 10 december 2016
    De vijftien jongeren van JEK-Time maken uit ingezamelde kaarsvetrestanten kaarsen. De kaarsen worden voorzien van een kerstgroet en uitgedeeld aan mensen uit de parochie.

• 10Age7 - Helpen bij de Voedselbank
    vrijdag 9 en zaterdag 10 december 2016
    De jongeren zetten zich in voor de Voedselbank. Ze zamelen bij supermarkten producten in voor cliënten van de Voedselbank. In het opslagmagazijn in Spijkenisse helpen de jongeren bij het sorteren van de producten.

• M25 Den Haag Zuid - Project wensboom
    M25 Den Haag Zuid van de Parochie de vier Evangelisten doet mee met Project Wensboom. In de vier wijkkerken van de parochie komt een wensboom te staan met kaartjes met daarop een (cadeau)wens van kinderen die lang in het ziekenhuis verblijven of die er vaak komen, omdat ze ziek zijn. De tieners van M25 nodigen parochianen uit om een wens te vervullen voor deze kinderen. Op woensdag 23 november zijn de M25’ers aanwezig bij het sinterklaasfeest in het ziekenhuis, waar de kinderen de cadeautjes ontvangen.

• M25 St. Christoffel en vormelingen - Sinterklaasactie
    Start zondag 6 november 2016
    November staat voor M25 St. Christoffel van de parochie Drechtsteden in het teken van de sinterklaasactie. In alle kerken hebben de jongeren samen met vormelingen dozen neergezet, versierd als schoorstenen. Parochianen kunnen daar cadeautjes in doen voor Stichting Kinderen van de Voedselbank.

• Amazing Teeners, Cat Kids en Provider - Diner de l’Eglise
    zondag 30 oktober 2016, Sint Jan de Doperparochie
    De tieners en jongeren van Cat Kids, Amazing Teeners en Provider organiseren een luxe diner bij de kerk voor mensen die het om wat voor reden dan ook moeilijk hebben.