De Vuurdoop is elk jaar een fantastisch evenement voor vormelingen

De Vuurdoop is een dag vol vuur, actie, geloof en ontmoeting voor jongeren die dit jaar gevormd worden of gevormd zijn. Een feestelijke dag: om elkaar en de bisschop te ontmoeten en om samen met andere jongeren Kerk te zijn. De dag vindt plaats in de HH. Laurentius en Elisabeth Kathedraal in Rotterdam.

De Vuurdoop is echt iets voor jou! Je kunt de toren van de kathedraal beklimmen, de heiligen in de gewelven ontmoeten en er is theater. Ook ga je in gesprek met inspirerende mensen in de interactieve ontmoeting. De begeleiders en ouders ontmoeten op dat moment de bisschop of één van de vicarissen voor een geloofsgesprek.

De Vuurdoop vindt plaats op de zaterdag voor Pinksteren (in 2018 is dat 19 mei).

De Vuurdooptrofee

In 2018 is om in aanmerking te komen voor de Vuurdooptrofee een fotowedstrijd uitgeschreven. Vormselgroepen kunnen een fotocollage maken rond het thema ‘Heb jij de Spirit?!’ Iedere jongere uit de groep kan een foto maken. We hebben enkele wedstrijdregels en tips voor het maken van de collage verzameld. Stuur de fotocollage vóór 20 april 2018 naar m.meeussen@bisdomrotterdam.nl o.v.v. ‘Vuurdoop fotowedstrijd’ om de Vuurdooptrofee te winnen!

Tijdens de Vuurdoop wordt het lied Veni Sancte Spiritus gezongen. Tot en met 2016 was er een wedstrijd rond het Vuurdooplied. Hieronder vind je het Vuurdooplied met daaronder de winnende coupletten. Het Vuurdooplied wordt regelmatig gezongen in Vormselvieringen. Er is ook een filmpje waarin het Vuurdooplied wordt gezongen.

Vuurdooplied: Veni Sancte Spiritus

Geschreven in opdracht van Bisdom Rotterdam. Vrij te gebruiken met bronvermelding © Bisdom Rotterdam, 2013. Tekst: Erica Geraedts en Willien van Wieringen. Muziek: Albert van der Woerd. Arrangement: Mario Raadwijk en Marck Oemar

Refrein:
Veni Sancte Spiritus!
Kom, Heilige Geest en vuur ons aan!
Op het feest van de Geest,
het uur van het vuur,
voel je de gloed die ontbrandt in ons hart?
Voel je de gloed die ontbrandt in ons hart?

Couplet 1:
Jij bent gedoopt in het levende water
God heeft een plan met jou in de wereld.
Wat ga je doen,
hier en nu en voor later?
Zoek wat Hij wil en je vindt het in je hart.

Refrein

Couplet 2:
Jij bent gevormd met het heilige vuur
Adem van God blaast jou door de wereld.
Draag je het uit,
wat je kreeg in dit uur?
Geef van de liefde; God legt het in je hart.

Refrein

Mario Raadwijk heeft het Vuurdooplied gezongen. Verder worden twee coupletten gezongen door Veronique de Vries, met Thijs van der Hulst op piano. Bekijk het YouTube-filmpje. Er is een download van de partituur met zangpartij (pdf) en de partituur met zang- en pianopartij (pdf).

Couplet 3 - winnaar 2016
Geschreven door een van de twee vormselgroepen uit Zoetermeer, parochie H. Nicolaas

Wij zijn nu één, delen samen het Brood
Wij helpen God met een mooie wereld
Blijf je God trouw, tot het uur van je dood?
Nu is er vuur voor je, God is in je hart

Couplet 3 - winnaar 2015

Wij gaan nu uit, onze missie vervullen.
Wij reizen door, met God in ons midden.
Komen we ooit in Gods rijk van de vrede
wij weten wel, dat de goede Geest ons leidt.

Couplet 3 - winnaar 2014
Geschreven door de vormselwerkgroep Pijnacker, parochie H. Joannes de Dooper

Met brood en wijn worden wij hier gesterkt.
Voedsel van God helpt jou door de wereld.
Hou je het vol, met gemak of met smart?
Met God en Jezus op weg en in ons hart.

Couplet 3 - winnaar 2013
Geschreven door de vormselgroep van de parochiekern St. Victor, Noordwijkerhout

Wij zijn tot kracht, van belang voor de Kerk.
Jezus heeft ons een voorbeeld gegeven.
Ja in zijn Geest voelen wij ons heel sterk.
Durven wij veel, leven wij echt naar Gods hart.