Parochies en de AVG

Transparantie en zorgvuldigheid waar het gaat om persoonsgegevens

Kerkelijke instellingen moeten transparant zijn over hoe ze omgaan met persoonsgegevens. De landelijke website rkkerk.nl heeft een speciale AVG-pagina waarop informatie wordt aangereikt. Parochies en andere kerkelijke instellingen kunnen zich daar informeren. Ook is daar informatie te vinden over hoe te handelen bij een datalek.

Lees hieronder het nieuws over de AVG dat op de website van het bisdom is gepubliceerd.

 • AVG-Checklist voor parochies

  Door: Bisdom Rotterdam dinsdag 04 juni 2024

  In een brief aan parochiebesturen wordt aandacht gevraagd voor drie belangrijke onderwerpen die de verwerking van persoonsgegevens betreffen. Dat zijn: het verstrekken van informatie bij het doopsel, het verwerken van een verzoek tot uitschrijving en het bijhouden van de kerkelijke registers. Daarbij is er voor parochies ook een AVG-checklist.

 • AVG-nieuws: bewaren, vernietigen, archiveren

  Door: Rkkerk.nl donderdag 04 april 2024

  In de AVG wordt een onderscheid gemaakt tussen het bewaren van documenten met persoonsgegevens en het archiveren ervan. De hoofdregel is dat persoonsgegevens niet langer worden bewaard dan nodig is voor het doel waarvoor ze verzameld zijn.

 • Aftrap najaarsbijeenkomsten ledenadministratie voor parochies

  Door: Bisdom Rotterdam vrijdag 15 september 2023

  Een goed werkende ledenadministratie is belangrijk voor parochies, omdat daarmee op een makkelijke en moderne manier contact kan worden gehouden met parochianen. Dit najaar worden vanuit het bisdom instructiebijeenkomsten voor de ledenadministratie. Op donderdag 7 september vond de eerste bijeenkomst plaats.

 • AVG-nieuws: vier stappen bij verzoeken inzake persoonsgegevens

  Door: Rkkerk.nl woensdag 13 september 2023

  Op rkkerk.nl is een bericht geplaatst voor parochies met tips voor degenen die zich bezighouden met verzoeken tot het aanpassen van gegevens. Het artikel bevat gerichte tips om dit zo zorgvuldig en correct mogelijk te doen.

 • Dit najaar: hulp bij de ledenadministratie

  Door: Bisdom Rotterdam donderdag 13 juli 2023

  Een goed werkende ledenadministratie is belangrijk voor parochies, omdat daarmee op een makkelijke en moderne manier contact kan worden gehouden met parochianen. Dit najaar wordt vanuit het bisdom hulp geboden bij de ledenadministratie.

Lees meer
Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven