Parochies en de AVG

Transparantie en zorgvuldigheid waar het gaat om persoonsgegevens

Kerkelijke instellingen moeten transparant zijn over hoe ze omgaan met persoonsgegevens. De landelijke website rkkerk.nl heeft een speciale AVG-pagina waarop informatie wordt aangereikt. Parochies en andere kerkelijke instellingen kunnen zich daar informeren.

Lees hieronder het nieuws over de AVG dat op de website van het bisdom is gepubliceerd.

• Vicariaatsbijeenkomsten over Kerkbalans, AVG en btw

Door: Bisdom vrijdag 22 juni 2018

Tijdens vicariaatsbijeenkomsten op maandag 18 juni en donderdag 21 juni spraken penningmeesters en andere bestuursleden en het bisdom met elkaar over financiële en juridische zaken.

• AVG-nieuws: benoeming Functionaris Gegevensbescherming

Door: Rkkerk.nl vrijdag 01 juni 2018

Met het oog op de zorgvuldige gegevensverwerking van kerkleden is voor de R.-K. Kerk in Nederland een Functionaris Gegevensbescherming (FG) benoemd. De gegevens van kerkleden zijn opgenomen in de landelijke ledenadministratie. De benoeming van deze FG vloeit voort uit de AVG en is een landelijke benoeming voor het Nederlandse R.-K. Kerkgenootschap.

• Op de landelijke website rkkerk.nl zijn nieuwe documenten geplaatst in het kader van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Zo is er nu een privacyverklaring, waarmee parochies kerkleden kunnen informeren hoe met hun gegevens wordt omgegaan. Ook is er voor parochies een model verwerkersovereenkomst.

• De R.-K. Kerk moet net als andere organisaties, instellingen en bedrijven ‘AVG-proof’ worden gemaakt. Dat vraagt onder meer van de parochies een grote inspanning en aanpassing. Met een brief en via de website informeert het Bisdom Rotterdam parochies en PCI’en over de AVG.

• Nieuwe Automatisering: DocBase, Exact Online en de AVG

Door: Bisdom woensdag 09 mei 2018

Na de introductiedagen in de zeven Nederlandse bisdommen zijn een honderdtal parochies gestart met een financiële administratie in Exact Online. Ook zijn belangrijke stappen gezet in de eerste conversies vanuit Navision naar DocBase. De Projectgroep Nieuwe Automatisering praat parochies hierover bij in een nieuwsbrief.