Parochies en de AVG

Transparantie en zorgvuldigheid waar het gaat om persoonsgegevens

Kerkelijke instellingen moeten transparant zijn over hoe ze omgaan met persoonsgegevens. De landelijke website rkkerk.nl heeft een speciale AVG-pagina waarop informatie wordt aangereikt. Parochies en andere kerkelijke instellingen kunnen zich daar informeren.

Lees hieronder het nieuws over de AVG dat op de website van het bisdom is gepubliceerd.

• AVG-nieuws: Streamen van kerkelijke vieringen

Door: Rkkerk.nl zondag 01 november 2020

Vanwege het coronavirus wordt er door veel parochies een livestream via internet verzorgd, om zo parochianen thuis via internet de mis mee te laten vieren. Dit artikel zet vanuit de AVG een aantal vragen en antwoorden op een rij.

• Vraag-en-antwoord over de AVG en Kerkbalans

Door: Rkkerk.nl maandag 17 februari 2020

De campagnetijd voor de actie Kerkbalans is voorbij. Sommige parochies hebben naar aanleiding van deze actie vragen gekregen van kerkleden, gerelateerd aan de AVG. Dit zijn de belangrijkste vragen en antwoorden.

• Landelijke Functionaris Gegevensbescherming: Alex Commandeur

Door: Rkkerk.nl zaterdag 11 januari 2020

Alex Commandeur is per 1 januari 2020 aangesteld als Functionaris Gegevensbescherming voor de rooms-katholieke ledenadministratie. Dat betekent dat hij toezicht houdt op de ledenadministratie van de R.-K. Kerk in Nederland die via systemen van IPAL loopt.

• Op 25 mei wordt een herziene tekst van het Algemeen Reglement Bescherming Persoonsgegevens Parochies van kracht. Op deze dag is het precies één jaar geleden dat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking trad.

• Op de website rkkerk.nl zijn recent twee nieuwe downloads beschikbaar gekomen vanwege de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dit zijn een handleiding voor parochiesecretariaten over hoe om te gaan met vragen over persoonsgegevens en een stroomschema voor het gebruik van foto’s.