Parochies en de AVG

Transparantie en zorgvuldigheid waar het gaat om persoonsgegevens

Kerkelijke instellingen moeten transparant zijn over hoe ze omgaan met persoonsgegevens. De landelijke website rkkerk.nl heeft een speciale AVG-pagina waarop informatie wordt aangereikt. Parochies en andere kerkelijke instellingen kunnen zich daar informeren.

Lees hieronder het nieuws over de AVG dat op de website van het bisdom is gepubliceerd.

• Parochies vinden op rkkerk.nl twee nieuwe praktische handleidingen: één over bewaartermijnen van persoonsgegevens en één over privacy en werkgeverschap. De handleidingen zijn gemaakt vanwege de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

• De nieuwsbrieven van de Pastorale Dienstverlening zijn vernieuwd. Vanwege de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is de manier van verzenden aangepast en hebben de huidige abonnees de vraag gekregen hun lidmaatschap te hernieuwen.

• PCI’en krijgen vanwege de AVG een model-privacyreglement aangereikt. Dit reglement schept het kader van een zorgvuldige omgang met persoonsgegevens door de PCI. Via het bisdom ontvangen de PCI’en ook een model-privacyverklaring, waarmee zij betrokkenen kunnen informeren hoe wordt omgegaan met hun persoonsgegevens.

• Vicariaatsbijeenkomsten over Kerkbalans, AVG en btw

Door: Bisdom vrijdag 22 juni 2018

Tijdens vicariaatsbijeenkomsten op maandag 18 juni en donderdag 21 juni spraken penningmeesters en andere bestuursleden en het bisdom met elkaar over financiële en juridische zaken.

• AVG-nieuws: benoeming Functionaris Gegevensbescherming

Door: Rkkerk.nl vrijdag 01 juni 2018

Met het oog op de zorgvuldige gegevensverwerking van kerkleden is voor de R.-K. Kerk in Nederland een Functionaris Gegevensbescherming (FG) benoemd. De gegevens van kerkleden zijn opgenomen in de landelijke ledenadministratie. De benoeming van deze FG vloeit voort uit de AVG en is een landelijke benoeming voor het Nederlandse R.-K. Kerkgenootschap.