Algemeen nieuws

Bisschop neemt boek over kerkelijke schilderkunst in ontvangst

Door: Bisdom vrijdag 21 juli 2017
Foto: Bisdom Rotterdam
De schilderingen in de apsis van de kathedraal in Rotterdam worden gerestaureerd

Achter hoge stellages en een groot doek dat de werkzaamheden aan het oog onttrekt, worden momenteel de schilderingen in de apsis van de kathedraal in Rotterdam gerestaureerd. Dr. Bernadette van Hellenberg Hubar werkte aan het plan voor de aanpak van de restauratie. Zij is erfgoedspecialist en auteur van een boek over monumentale kerkelijke schilderkunst: ‘De genade van de steiger’. Op maandag 17 juli neemt Mgr. Van den Hende een exemplaar van dit boek in ontvangst tijdens een ontmoeting op het bisdomkantoor in Rotterdam.

In het boek uit 2013 wordt veel aandacht besteed aan de broers Dunselman, die ook de muren van de HH. Elisabeth en Laurentius Kathedraal van afbeeldingen voorzagen. De restauratie van de absis van de kathedraal in Rotterdam wordt uitgevoerd door Jojanneke Post van het bedrijf Davique. Bernadette van Hellenberg Hubar ging samen met haar op onderzoek uit. Het resultaat van het onderzoek werd in juni aan de bisschop en de bisdomstaf getoond. Inmiddels is het muurwerk van de apsis bijna klaar. Het grote werk aan de kalot (apsisgewelf) moet nog beginnen.

Bisschop Van den Hende: “Het is een bijzonder talent en een verrijking van het kerkgebouw wanneer er kunstenaars zijn die het geheim van ons geloof in kleurrijke schilderingen tot uiting kunnen brengen. Kerkgangers kunnen er inspiratie aan opdoen wanneer zij kijken met de ogen van het geloof. De apsis, die een centrale plaats inneemt in het kerkgebouw, wordt in deze fase van de restauratie van de kathedraal opnieuw een veelzeggend centrum. De schildering in de apsis toont ons Christus, die Koning is van hemel en aarde, omringd door de apostelen en evangelisten. Zo komt tot uitdrukking dat we in de liturgie van de Kerk Christus zelf mogen ontmoeten en als Kerk rond Hem in geloof verzameld worden.”

Foto: Bisdom Rotterdam

Het boek ‘De genade van de steiger’ is het resultaat van een onderzoek dat de Rijksdienst Cultureel Erfgoed initieerde naar monumentale kerkelijke schilderkunst in het Interbellum. De titel ‘De genade van de steiger’ reflecteert de worsteling van de kunstenaar die in allerlei houdingen hoog op de steiger zijn werk uitvoert en in zijn hoofd een berekening moet maken van hoe dit er vanaf de grond uit zal zien. “Een beetje genade was daarbij onmisbaar”, vermeldt de uitgave. Een belangrijk onderwerp in het boek is de entree van de kunstschilder op de steiger. Voor die tijd waren het vrijwel zonder uitzondering de architecten die de ontwerpen leverden. Maar kunstschilders namen geleidelijk het estafettestokje van de architecten over.

Uw gift voor de restauratie van de kathedraal is welkom op NL54 INGB 0000 1091 43 t.n.v. Parochie HH Laurentius en Elisabeth inzake restauratie kathedraal. In de omschrijving graag vermelden: bijdrage restauratie apsis.

Foto: Peter van Mulken
Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven