Algemeen nieuws

Download en lees het paasnummer Tussenbeide

Door: Bisdom Rotterdam donderdag 06 april 2023

Illustratie bij het artikel “Zien en geloven”. (Illustratie: Merel van Lamoen)

Tussenbeide staat uitgebreid stil bij de betekenis van Pasen

Het paasnummer van Tussenbeide is nu ook digitaal beschikbaar, nadat het voor Pasen is verspreid naar de parochies en toegestuurd aan abonnees. “Zien en geloven” is de titel van het artikel over Johannes 20, 1-9, waarin wordt verteld over de gebeurtenissen van paasmorgen. “We horen hoe Maria Magdalena en Petrus en de geliefde leerling samen ontdekken hoe leeg het graf is. In hun verhalen klinkt een refrein: kijk en hoor wat er gebeurt en gebeurd is”, schrijft diaken Vincent de Haas. Hij is verbonden aan de Katholieke Bijbelstichting en verzorgt deze jaargang de rubriek ‘Laurentius leest de Bijbel’.

In de rubriek ‘Laurentius is verwonderd’ schrijft Ingrid Henkemans, erfgoedspecialist van Museum Catherijneconvent, over het “Piet Heynskruis”. Dit vroeg zeventiende-eeuwse kruisbeeld is mogelijk afkomstig van de Zilvervloot die luitenant-admiraal Piet Hein (1577-1629) buit maakte op de Spanjaarden. “Het gaat om een kruisbeeld van uitzonderlijke artistieke kwaliteit”, schrijft Ingrid Henkemans. Bij de foto in Tussenbeide is een QR-code opgenomen met meer (detail)foto’s van het bijzondere kruisbeeld.

‘Laurentius zingt’ gaat over Pasen en over de Wereldjongerendagen. De WJD zullen deze jaargang vaak terugkeren in artikelen in Tussenbeide. Dat geldt ook voor de DOCAT en (impuls)bijeenkomsten die de pastorale dienstverlening organiseert voor en met parochies.

In dit nummer van Tussenbeide schrijft bisschop Van den Hende over de drie dagen van het Paastriduüm: Witte Donderdag, Goede Vrijdag, de Paaswake. De bisschop geeft voor elke dag in een kort artikel uitleg over de betekenis, de liturgie en de bijbelteksten. Daarbij reikt hij ook voor elke dag een gebed aan. Deze tekst kwam al eerder beschikbaar als voorpublicatie.

Het “Piet Heynskruis”. (Foto: Femke Lockefeer)

Bekijk meer foto's van het “Piet Heynskruis”, dat momenteel in Museum Catherijneconvent is.

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsupdate en mis niets.

Aanmelding aan het verwerken
Er is iets fout gegaan bij het aanmelden
Bedankt voor je aanmelding
× Deze popup niet meer weergeven